Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

29. 06. 2022. 22:25   >>  22:22

SZO

Američka zabrana abortusa je neuspjeh koji će koštati živote

Šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus kritikovao je danas odluku Vrhovnog suda SAD da poništi presudu kojom se daje pravo na abortus nazivajući odluku "neuspjehom" koji bi mogao koštati žitvote.

Gebrejesus je izjavio da decenije naučnih podataka dokazuju da pristup bezbjednom i legalnom abortusu spašava živote.

"Dokazi su neoborivi. Ograničavanje abortusa vodi žene i djevojčice ka nebezbjednim abortusima koji rezultiraju komplikacijama, čak i smrću", rekao je on.

On je rekao da bezbjedan abortus treba shvatiti kao zdravstvenu zaštitu i upozorio da bi ograničavanje pristupa nesrazmjerno pogodilo žene iz najsiromašnijih i najmarginalizovanijih zajednica.

"Nismo očekivali ovo od SAD", rekao je Gebrejesus dodajući da brine da je odluka Vrhovnog suda "korak unazad".

Glavna naučnica SZO Sumija Svaminatan izjavila je da je stav zdravstvene agencije UN o abortusu zasnovan na decenijama prikupljanim podacima iz brojnih zemalja.

"Znam iz sopstvenog iskustva, radeći u Indiji, da je pristup bezbjednom abortusu spasonosna mjera. Uskraćivanje ženi pristupu abortusu je kao da se nekome uskraćuje lijek koji spasava život", rekla je ona.

Ona je rekla da bi zabrane abortusa malo doprinijele smanjenju broja procedura, dok će se žene koje se podvrgnu nebezbjednim abortusima izložiti riziku od razvoja fatalnih infekcija krvi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније