Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

27. 06. 2022. 10:33   >>  10:31

PARTNERSTVO ZA GLOBALNU INFRASTRUKTURU

G7 će prikupiti 600 milijardi dolara za zemlje u razvoju

Zvaničnici grupe G7 obećali su da će skupiti 600 milijardi dolara privatnih i javnih sredstava u pet godina za finansiranje infrastrukturnih projekata u zemljama u razvoju i suprotstavljanje kineskoj inicijativi Pojas i put.

Američki predsjednik Džo Bajden i ostali zvaničnici G7 pokrenuli su Partnerstvo za globalnu infrastrukturu i ulaganja, na svom godišnjem okupljanju u Šloss Elmau u južnoj Njemačkoj.

Biden je rekao da će Sjedinjene Američke Države (SAD) osigurati 200 milijardi USD u obliku bespovratnih sredstava, saveznih fondova i privatnih ulaganja u idućih pet godina za podršku projektima u zemljama s niskim i srednjim dohotkom koji doprinose borbi protiv klimatskih promjena, poboljšanju globalnog zdravlja, jačanju ravnopravnosti spolova i digitalne infrastrukture.

On je dodao da bi dodatne stotine milijardi USD mogle doći od multilateralnih razvojnih banaka i državnih fondova.

"Želim biti jasan. Ovo nije pomoć ili milosrđe. To je ulaganje koje će se isplatiti svima", rekao je Biden, dodajući da će to omogućiti zemljama da "vide konkretne prednosti partnerstva s demokratijama".

Evropa će u istom periodu mobilisati 300 milijardi EUR za izgradnju održive alternative kineskoj inicijativi Pojas i put koju je kineski predsjednik Xi Jinping pokrenuo 2013. godine, najavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

"Na nama je da damo pozitivan i snažan investicijski impuls svijetu i pokažemo našim partnerima u svijetu u razvoju da imaju izbor i da namjeravamo istupiti u solidarnosti kako bismo zadovoljili njihove razvojne potrebe", rekla je von der Leyen na konferenciji za novinare zajedno sa čelnicima Njemačke, Italije, Kanade, SAD i Japana.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i britanski premijer Boris Johnson nijesu bili prisutni, ali i njihove zemlje učestvuju u inicijativi.

Kineska investiciona šema uključuje razvoj i programe u više od 100 zemalja sa ciljem stvaranja moderne verzije drevnog trgovačkog puta Puta svile od Azije do Evrope.

Zvaničnici Bijele kuće rekli su da je kineska inicijativa Put i pojas pružila malo opipljive koristi zemljama u razvoju.

Biden je kao primjer ulaganja SAD-a istakao nekoliko vodećih projekata, među njima i projekt razvoja solarne energije u Angoli vrijedan dvije milijarde USD uz potporu Ministarstva trgovine, američke izvozno-uvozne banke, kompanije AfricaGlobal Schaffer i projektanta Sun Africa.

Zajedno sa članicama G7 i EU, Vašington će pružiti tehničku pomoć od 3,3 miliona USD Institutu Pasteur de Dakar u Senegalu za proizvodnju raznih vakcina.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) takođe će dati do 50 miliona USD u idućih pet godina u globalni fond Svjetske banke za pdsticanje dječje zaštite.

Friederike Roder, potpredsjednica neprofitne organizacije Global Citizen, rekla je da bi najavljena ulaganja mogla biti "dobar početak" prema većem angažmanu zemalja G7 u zemljama u razvoju.

Članice G7 prosječno izdvajaju tek 0,32 odsto njihovog bruto nacionalnog dohotka od obećanih 0,7 odsto za pomoć zemljama u razvoju, rekla je Roder.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније