Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ BBC/M.V. ]

24. 06. 2022. 22:25 >> 22:28
2

BAJDEN O PRESUDI

"Tužan je ovo dan za državu i za sud"

Milioni žena u SAD izgubiće zakonsko pravo na abortus, nakon što je Vrhovni sud poništio presudu od prije 50 godina kojom je u čitavoj državi legalizovan prekid trudnoće. Džozef Bajden, američki predsjednik, osudio je preusudu i poručio da će ženama iz država u kojima su sada na snazi ograničenja za abortus moći slobodno da putuju u druge djelove zemlje da bi im bila prekinuta trudnoća.

Bajden je osudio preusudu i poručio da će ženama iz država u kojima su sada na snazi ograničenja za abortus moći slobodno da putuju u druge djelove zemlje da bi im bila prekinuta trudnoća.

Poslije presude Vrhovnog suda, 13 saveznih država je već usvojilo takozvane zakone o pokretanju koji će automatski zabraniti abortus.

Neke druge će vjerovatno brzo usvojiti nova ograničenja.

"Tužan je ovo dan za sud i za državu", rekao je američki predsjednik, komentarišući presudu Vrhovnog suda.

"Sud je uradio ono što nije nikada ranije. Oduzeo je izričito ustavno pravo koje je fundamentalno za toliko Amerikanaca", kaže on.

"Biće stvarnih i neposrednih posljedica", kaže on.

Bajden je rekao i da je ova odluka "toliko ekstremna da su žene i devojke prinuđene da rađaju djete svog silovatelja".

"To jednostavno zapanjujuće. Zamislite da žena mora da nosi dijete koje je bilo posljedica incesta. To je okrutno", rekao je američki predsjednik.

Bajden kaže i da će žene iz država u kojima su sada na snazi ograničenja za abortus moći slobodno da putuju u druge djelove zemlje da bi im bila prekinuta trudnoća.

"Moja administracija će braniti to njihovo suštinsko pravo", rekao je on, dodajući da nijedan zvaničnik neće moći da se miješa u pravo žene da putuje.

Pored toga, Bajden je rekao da će njegova administracija "obezbijediti pristup ljekovima... poput kontracepcije".

Američki predsjednik je zatražio od svih, i protivnika prava na abortus i onih koji su za, da mirno protestuju.

"Nasilje nikada nije prihvatljivo", kaže on.

Bajden je poručio američkim ženama da zna da će se sada suočiti sa "nevjerovatno teškim situacijama".

"Čujem vas. Podržavam vas. Stojim uz vas", rekao je.

Na kraju je poručio i da "ovo nije završena priča".

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније