Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

T.G. [ Beta ]

24. 05. 2022. 09:29 >> 09:27

VANG JI

"Nadam se da će posjeta zvaničnice UN razjasniti dezinformacije"

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izrazio je nadu da će posjeta visoke komesarke UN za ljudska prava Mišel Bašle doprinijeti da se "razjasne dezinformacije" o njegovoj zemlji.

Bašle danas treba da ode u Sindjang, gde se Kina optužuje da sprovodi oštru represiju nad ujgurskom muslimanskom manjinom. Peking te optužbe naziva "lažima vijeka".

U razgovoru sa visokom komesarkom u Guangdžuu na jugu zemlje Vang je izrazio nadu da će ta posjeta pomoći da se ojača razumijevanje i saradnja i razjasne dezinformacije, saopštilo je njegovo ministarstvo.

U saopštenju se ne pominje pitanje Sindjanga, gde je Peking optužen da je zatvorio više od milion Ujgura u kampovima za političku reedukaciju.

Kineske vlasti osporavaju taj broj i navode da se radi o centrima za profesionalno usavršavanje namijenjenim da se Ujguri odvoje od separatizma i islamizma, u regionu ranije pogođenom napadima.

Bašle je prvi UN zvaničnik za ljudska prava koji posjećuje Kinu od 2005. godine, posle više godina pregovora sa Pekingom o uslovima njene posjete u Sindjang.

Organizacije za odbranu ljudskih prava strahuju da ona neće sama moći da vidi situaciju u tom regionu i da će njenu posjetu komunističke vlasti upotrijebiti kao sredstvo propagande.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније