Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ AFP ]

24. 05. 2022. 07:05 >> 07:07

SZO

Rizik od širenja majmunskih boginja veoma nizak

Rizik od širenja majmunskih boginja među opštom populacijom je vrlo nizak i prenos se može zaustaviti izvan endemskih zemalja u centralnoj i zapadnoj Africi, rekli su zdravstveni zvaničnici. nakon što je ovog mjeseca došlo do povećanja broja slučajeva u Evropi i Sjevernoj Americi, piše AFP.

Manje od 200 potvrđenih i sumnjivih slučajeva zabilježeno je od početka maja u Australiji, Evropi i Sjevernoj Americi, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), što je izazvalo strahove od širenja bolesti.

Iako su majmunske boginje poznate već 40 godina, SZO je saopštila da je to prvi put da je bilo nekoliko slučajeva istovremeno u mnogim zemljama i među ljudima koji nijesu putovali u endemske regije Afrike.

Međutim, agencija UN-a  saopštila je da bi epidemije u neendemskim zemljama mogle biti stavljene pod kontrolu i prenošenje majmunskih boginja s čovjeka na čovjeka.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) takođe je umanjio strahove od širenja u široj javnosti.

Majmunske boginje, koje obično nisu smrtonosne, mogu uzrokovati groznicu, bolove u mišićima, otečene limfne čvorove, drhtavicu, iscrpljenost i osip na rukama i licu nalik na  boginje.

Virus se može prenijeti kontaktom sa kožnim lezijama ili kapljicama tjelesne tečnosti od zaražene osobe.

Liječenje ne postoji, ali simptomi obično nestaju nakon dvije do četiri sedmice. Bolest se smatra endemskom u 11 afričkih nacija.

"Ovo je situacija koja se može obuzdati, posebno u zemljama u kojima vidimo ove epidemije koje se dešavaju širom Evrope, kao i u Sjevernoj Americi", rekla je u ponedjeljak načelnica SZO-a za novonastalu bolest Maria Van Kerkhove. 

U međuvremenu, direktorica Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), Andrea Amon, rekla je da većina slučajeva ima blage simptome.

"Za širu populaciju, vjerovatnoća širenja je vrlo mala. Međutim, vjerovatnoća daljeg širenja virusa kroz bliski kontakt, na primjer tokom seksualnih aktivnosti među osobama s više seksualnih partnera, smatra se visokom", rekla je ona. 

Stela Kajriakides, evropska komesarka za zdravlje i sigurnost hrane, rekla je da je važno "ostati na oprezu" uprkos niskom riziku, osiguravajući praćenje kontakata i adekvatne dijagnostičke kapacitete.

Prema ECDC-u, virus može izazvati teške bolesti kod određenih grupa kao što su "mala djeca, trudnice i osobe s oslabljenim imunitetom".

Agencija je takođe ukazala na rizik od "prenošenja s čovjeka na životinju" i rekla da ako se virus proširi na životinje "postoji rizik da bi bolest mogla postati endemska u Evropi".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније