Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ I. P. ]

23. 05. 2022. 09:03   >>  09:01 3

BAJDEN UPOZORIO

SAD bi vojno intervenisale u slučaju kineske invazije na Tajvan

Predsjednik SAD Džo Bajden upozorio je danas u Tokiju da bi SAD "vojno branili Tajvan ako bi Peking izvršio invaziju" na to autonomno ostrvo, upozoravajući da Kina "flertuje s opasnošću".


"To je obaveza koju smo preuzeli", rekao je Bajden na pitanje novinara da li bi SAD vojno intervenisale protiv pokušaja Kine da silom zauzme tu teritoriju.  

"Složili smo se sa politikom jedne Kine, to smo potpisali... ali ideja da (Tajvan) može biti uzet silom jednostavno nije prikladna", rekao je Bajden. 

On je rekao da bi to "poremetilo cio region i bila bi još jedna akcija slična onome što se desilo u Ukrajini". 

Po njegovim riječima, poslije ruske invazije Ukrajine, sve je veća potreba da se štiti to ostrvo koje ima samoupravu. 

Prema politici "Jedne Kine" SAD priznaju Peking kao vladu Tajvana i nemaju diplomatske odnose sa Tajvanom. Međutim, one održavaju nezvanične kontakte sa Tajvanom, uključujući i "de fakto" ambasadu u glavnom gradu Tajpeju.

SAD obezbjeđuju i vojnu opremu za odbranu Tajvana. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније