Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

T.G. [ N1 ]

15. 05. 2022. 22:26 >> 22:24

IZRAZILI NEZADOVOLJSTVO

Pobornici prava na abortus na protestima širom Amerike

Pristalice prava na abortus izašle su na ulice širom Amerike da jasno izraze svoj bijes zbog mogućnosti da će Vrhovni sud uskoro poništiti ustavno pravo na abortus.

Uznemireni nacrtom mišljenja koji nagoveštava da će konzervativna većina u sudu glasati za poništavanje značajne presude u vezi sa pravom na abortus, aktivisti su se okupili protiv mogućih strožih ograničenja.

U prijestonici se hiljade ljudi okupilo po kiši kod spomenika Vašingtonu nakon čega je nastavilo protestnu šetnju do Vrhovnog suda bijesni i prkosni.

Demonstracije su organizovane od Pitsburga do Pasadene u Kaliforniji i Nešvila u Tenesiju do Luboka u Teksasu i u njima je učestvovalo desetine hiljada pristalica.

Organizatori su očekivali da će se među stotinama događaja najveći održati u Čikagu, Njujorku, Los Anđelesu i drugim velikim gradovima.

Ankete pokazuju da većina Amerikanaca želi da sačuva pristup abortusu, barem u ranijim fazama trudnoće, ali se čini da je Vrhovni sud spreman da državama prepusti konačnu reč.

Ako se to dogodi, očekuje se da će otprilike polovina država, uglavnom na jugu i srednjem zapadu, brzo zabraniti abortus.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније