Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

06. 05. 2022. 17:11 >> 17:17

UPRKOS RATU U UKRAJINI

Velike poljoprivredne sile obećavaju da će hrane biti dovoljno

Velike poljoprivredne sile, među kojima EU, SAD, Kanada i Australija obavezale su se da će hrane u svijetu biti dovoljno i pored šokova izazvanih ruskom invazijom na Ukrajinu.

"Obavezujemo se da ćemo raditi zajedno da osiguramo da ima hrane u dovoljnoj količini za sve, uključujući i najsiromašnije, najosjetljivije i raseljene osobe", piše u zajedničkom saopštenju 51 člana Svjetske trgovinske organizacije.

Oni su takođe obećali da će zadržati poljoprivredna i prehramnbena tržišta "otvorenim, predvidljivim i transparentnim" i da neće uvoditi neopravdane restriktivne trgovinske mjere na poljoprivredno-prehrambene proizvode ili ključne proizvode za poljoprivrednu proizvodnju.

Zemlje potpisnice takođe ističu da hitne mjere za suočavanje sa situacijom treba da izazovu što manje poremećaja, da budu privremene, ciljane i srazmjerne.

Rusija i Ukrajina su dva vodeća izvoznika brašna, kukuruza, uljane repice i suncokretovog ulja. Pored toga Rusija je prvi svjetski snabdjevač đubriva i gasa.

Ruska ofanziva na Ukrajinu koja je počela 24. februara i ekonomske sankcije uvedene Moskvi prekinule su izvoz brašna i prehrambenih proizvoda iz te dvije zemlje, što je dovelo do skoka cijena prehrambenih proizvoda, kao i cijena goriva, posebno u zemljama u razvoju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније