Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ M.V. ]

27. 04. 2022. 21:04   >>  21:48

TIMONIJE PORUČIO

Očekujemo da Crna Gora bude efikasan saveznik

Očekujemo da Crna Gora bude mali, ali efikasan saveznik, kazao je ambasador Francuske u Crnoj Gori Kristijan Timonije.

"Znamo da postoji nova generacija političara na koje možemo da računamo. Treba im dati priliku, ima ih i u opoziciji i u većini", rekao je Timonije u emisiji "Fokus" na TVCG.

Komenatrišući izbor nove Vlae, francusku ambasador je kazao da imamo sreću da imamo "živu" crnogorsku demokratiju, sa svojim kontradiktornostima i unutrašnjom borbom.

"Važno je da se vaš politički sistem polako integriše u evropski sistem", dodao je on.

Timonije je poručio da Crna Gora ne smije da dozvoli da je sa evropskog puta odvuku unutrašnje svađe i lični rivalitet.

"Nastavite na tom putu, mnogo toga još treba da se uradu u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije , i treba preuzeti sve neophodne mjere vezano za aktuelnu međunarodnu krizu", istakao je gost "Fokusa".

"Važno zajednički i efikasno reagovati na krize"

Potrebno je nastaviti  evropsku izgradnju i zajednički i efikasno reagovati na krize na globalnom nivou, istakao je ambasador Francuske. On je rekao da su rezultati nedavnih izbora u Francuskoj veoma važni. 

Timonije je naglasio da je privilegija demokratije da društvo može da nastavi da živi sa podjelama, jer su one sastavni dio političkog života. Kako je rekao, francuski ustav ne dozvoljava više od dva uzastopna mandata na čelu države.

Ambasador je rekao da je ponosan kao građanin što uživa nasljedstvo Francuske revolucije. 

"To je ono što nas spaja sa Crnogorcima, ta ljubav prema slobodi", ukazao je Timonije.

Kako je podvukao, francuski predsjednik Emanuel Makron jasno je poručio da treba osnažiti evropsku izgradnju i zajednički efikasno reagovati na krize. 

Evropa se, kako navodi, ovdje pokazuje kao istinski partner SAD. 

"Uskoro ćemo imati samit u Madriru, tu će biti zajednička deklaracija EU i NATO, imaćemo zajednički odgovor na globalne izazove", navodi Timonije. 

Ambasador smatra da je Balkan važan, te da to ne treba da bude prostor za nove svađe i "manipulacije od strane Rusije". 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније