Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Klix.ba [ B.B. ]

09. 04. 2022. 22:59   >>  23:02

PRODUBLJUJU OTKLON OD EU

Mađarska će platiti ruski gas u rubljama

Mađarska može platiti ruski prirodni gas bez kršenja EU sankcija nametnutih Rusiji, rekao je ministar vanjskih poslova Peter Sijarto kao odgovor na ranije upozorenje po ovom pitanju predsjednice Evropske komisije Ursule von der Lajen.

Ranije ove sedmice premijer Viktor Orban rekao je da je Mađarska spremna da plati ruski gas u rubljama, ako to bude potrebno, ali je Von der Lajen rekla da bi to bilo u suprotnosti sa sankcijama uvedenim Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu.

"Ugovori između podružnice državne elektroprivrede MVM grupe CEEnergy i podružnice ruskog energetskog giganta Gazprom PJSC Gazpromexport, omogućavaju plaćanje isporučenog gasa prema zahtjevu dobavljača", napisao je Sijarto na svom Facebook profilu.

Mađarska vlada je u srijedu saopštila da je spremna da plati u rubljama za ruski gas, razbijajući redove sa EU koja je tražila jedinstven front u suprotstavljanju zahtjevu Moskve za plaćanjem u ruskoj valuti.

"Mađarska će platiti pošiljke u rubljama ako Rusija to zatraži", rekao je Orban na konferenciji za novinare u srijedu odgovarajući na pitanje Rojtersa.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Evropu da razlikuje smanjenje isporuka gasa ako ne plati u rubljama.

S obzirom da su prošle sedmice od dospijeća računa, iz Evropske komisije ranije su komentarisali da bi se oni koji imaju ugovore koji zahtijevaju plaćanje u eurima ili dolarima trebali toga i držati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније