Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Glas Amerike [ M.L.B. ]

31. 03. 2022. 07:05 >> 07:06

NAKON GODINU

Američki i ruski astronauti zajedno sletjeli na Zemlju

Astronaut NASA-e Mark Vande Hei vratio se na Zemlju ruskom raketom Sojuz, nakon što je proveo rekordnih 355 dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Vande Hei se zajedno sa dvojicom ruskih kosmonauta vratio u svijet razoren ratom, piše Glas Amerike.

Američki astronaut sletio je u kapsuli Sojuz u Kazahstan zajedo sa Pjotrom Dubrovom iz Ruske svemirske agencije, koji je takođe proteklu godinu proveo u svemiru, i Antonom Škaplerovom.

Poslije slijetanja, kapsula se prevrnula na stranu zbog vjetra, a trojica putnika su izašla jedan za drugim, na sunce kasnog popodneva. "Lijepo je ovde", rekao je Vande Hei, koji je posljednji izašao iz kapsule.

Uprkos eskalaciji tenzija između SAD i Rusije zbog rata u Ukrajini, tokom povratka američkog astronauta poštovana je uobičajena procedura.

Mali tim ljekara i drugog osoblja NASA-e bio je prisutan tokom slijetanja, i planira da se odmah vrati u Hjuston zajedno sa 55-godišnjim astronautom.

I prije ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, Vande Hei kaže da je izbjegavao tu temu sa dvojicom svojih ruskih kolega.

"Uprkos tome što se fantastično slažemo, nisam siguran da smo željeli da se upustimo u to", kaže Vande Hei.

Bio je to prvi susret sa gravitacijom za Vande Heja i Dubrova od kada su poletjeli raketom Sojuz 9. aprila prošle godine.

Škaplerov im se pridružio na stanici u orbiti u oktobru, prateći rusku filmsku ekipu koja je bila u kratkoj posjeti svemirskoj laboratoriji. Da bi omogućili njihovu posjetu Vande Hei i Dubrov su udvostručili svoj boravak na stanici.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније