Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

T.G. [ Radio Slobodna Evropa ]

22. 02. 2022. 23:13 >> 23:11

IZVJEŠTAJ UN

Kina, Rusija i Srbija naoružavaju huntu u Mjanmaru

Rusija, Kina i Srbija su nastavile da hunti u Mjanmaru isporučuju oružje koje je od vojnog puča u toj zemlji korišćeno za napade na civile, izjavio je u utorak, 22. februara izvjestilac UN za ljudska prava u Mjanmaru Tom Endrjuz. On je pozvao na hitno sazivanje Savjeta bezbijednosti UN povodom situacije u Mjanmaru.

Endrjuz je rekao da bi na sastanku Savjeta bezbijednosti trebalo "usvojiti rezoluciju koja bi u najmanju ruku zabranila transfere oružja koje vojska Mjanmara koristi da napada i ubija civile".

Mjanmar je u haosu od vojnog puča 1. februara 2021, u kome je svrgnuta civilna šefica vlade Aung San Su Ći i okončana decenija demokratske tranzicije.

U izvještaju se navode vrste i količine oružja koje je vojska koristila još 2018. godine, kada je došlo do krvavog obračuna sa muslimanskom manjinom Rohinja, zbog čega je stotine hiljada ljudi pobeglo u susedni Bangladeš, prenosi AP.

U pomenutom dokumentu je opisano nekoliko kategorija transfera oružja, a one koje je identifikovao kao „najproblematičnije“ dolaze iz Kine, Rusije i Srbije, jer se šalju od 2018. i nastavljene su nakon što je vojska preuzela vlast prošle godine.

Endrjuz je takođe pomenuo Indiju zbog transfera oružja pre puča, i jednom posle, i rekao da su tri druge zemlje Belorusija, Pakistan i Ukrajina, poslale oružje prije vojnog udara, ali ne i posle.

Dodao je da su Izrael i Južna Koreja od 2018. u Mjanmar poslali mornaričke brodove koji bi mogli da se koriste protiv civila, ali su se od tada obavezali da više neće slati oružje.

Endruz, bivši američki kongresmen, rekao je da rezolucija koju je Generalna skupština UN usvojila u junu nije imala „bilo kakav vidljiv uticaj“ na sposobnost vojske Mjanmara da napadne civile koji protestuju protiv vojnih vlasti.

Specijalni izvjestioci rade sa Kancelarijom UN za ljudska prava u Ženevi na osnovu mandata koje je odobrio Savjet za ljudska prava koji podržava UN, tijelo od 47 članova u kome su trenutno zastupljeni i Kina i Rusija.

Široko rasprostranjeni nenasilni protesti u Mjanmaru uslijedili su nakon vojnog preuzimanja vlasti u februaru prošle godine kojim je svrgnuta izabrana vlada Aung San Su Ći.

Oružani otpor je ojačao nakon što su mirni protesti ugušeni.

Snage bezbijdnosti su ubile više od 1.500 civila, saopštilo je Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније