Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

21. 01. 2022. 23:04 >> 23:50

BLINKEN O UKRAJINSKOJ KRIZI

"Bez značajnijeg napretka u pregovorima SAD i Rusije"

SAD i Rusija danas nijesu postigli značajniji napredak u pregovorima o ukrajinskoj krizi, ali su sada na "jasnijem putu" ka razumijevanju stavova druge strane, izjavio je šef američke diplomatije Entoni Blinken poslije sastanka sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u Ženevi.

Blinken je novinarima rekao da je današnji razgovor sa Lavrovom bio "iskren i sadržajan" i dodao da je iznio nekoliko ideja Vašingtona za povećanje bezbjednosti i o tome u kojim oblastima bi dvije strane mogle da nađu zajednički jezik, prenose svjetske agencije.

"Nijesmo očekivali da će danas biti nekih velikih pomaka, ali vjerujem da smo sada na jasnijem putu ka razumijevanju pozicije druge strane", kazao je Blinken.

Naveo je da je Lavrov ponovo insistirao da Rusija ne planira invaziju na Ukrajinu, ali je dodao da SAD i njihovi saveznici nijesu ubijeđeni u to.

"Posmatramo ono što je svima vidljivo, ključna su djela i akcije, a ne riječi", rekao je ministar spoljnih poslova SAD.

Lavrov je kazao da je sastanak bio "konstruktivan i koristan" i dodao da su SAD pristale da sljedeće nedjelje pismeno odgovore Moskvi na zahtjeve o neširenju NATO-a na Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike.

To bi moglo da odgodi moguću rusku agresiju na Ukrajinu za nekoliko dana, navodi Asošiejted pres.

Blinken je nagovijestio novi susret sa Lavrovom ubrzo poslije uručenja američkog odgovora na zahtjeve Rusije.

Lavrov je odbio da okarakteriše američko obećanje da će sljedeće nedjelje dostaviti pismeni odgovor na zahtjeve Moskve.

"Ne mogu da kažem da li smo na dobrom putu ili ne. Znaćemo to kada dobijemo pismeni odgovor SAD na sve naše predloge", naveo je Lavrov.

Blinken je rekao da bi SAD bile otvorene za sastanak predsjednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, ako bi on bio "koristan i produktivan".

SAD i NATO savaznici su više puta obećali da će se Rusija u slučaju invazije suočiti sa "teškim posljedicama" poput oštrih ekonomskih sankcija, ali ne i vojne akcije.

Blinken je danas ponovio to upozorenje uoči razgovora sa Lavrovom, rekavši da su SAD i njihovi saveznici posvećeni diplomatiji, ali da će odgovoriti "jedinstveno, brzo i oštro ako se to pokaže nemogućim i ako Rusija odluči da počne agresiju na Ukrajinu".

Blinken i Lavrov su se sastali u pokušaju da smanje tenzije, u trenutku kada raste zabrinutost da bi Rusija mogla da počne invaziju na Ukrajinu.

Tenzije su narasle pošto je Rusija u blizini granice sa Ukrajinom rasporedila oko 100.000 vojnika i teško naoružanje. Kijev i Zapad strahuju da gomilanje ruskih snaga blizu Ukrajine znači da Moskva priprema invaziju.

Iako negira da planira napad na susjednu Ukrajinu, Moskva je zatražila da se NATO obaveže da se neće širiti na tu zemlju i druge bivše sovjetske republike, da neće raspoređivati oružje na tim teritorijama i da se snage alijanse povuku iz Centralne i Istočne Evrope.

Vašington i njegovi saveznici odlučno su odbacili zahtjeve Moskve na prošlonedjeljnim pregovorima predstavnika Rusije i SAD i NATO-a.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije danas je ponovilo te zahtjeve, dok je Stejt department objavio tri dokumenta, optuživši Rusiju da pokušava da obnovi nekadašnji Sovjetski Savez zastrašivanjam i primjenom sile.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ismijalo je te tvrdnje, navodeći da ih je očigledno pripremilo orvelovsko "Ministarstvo istine", aludirajući na čuveni roman "1984" britanskog pisca Džordža Orvela.

Lavrov je rekao da se "nada da nijesu svi u Stejt departmentu radili na tim materijalima i da je bilo nekih koji su radili na suštini i sadržaju" ruskih predloga.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije odbacilo je tvrdnje SAD da teži obnovi sovjetske imperije i zone uticaja u Istočnoj Evropi, navodeći da je Zapad taj koji razmišlja u kategorijama zona uticaja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније