Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ B.B. ]

19. 01. 2022. 17:20 >> 17:21
1

MAKRON

Ne smijemo se više udaljavati od Z. Balkana

Francuski predsjednik Emanuel Makron pozvao je danas da se zemljama Zapadnog Balkana da jasna perspektiva pristupanja Evropskoj uniji, zalažući se za "snažnu i nezavisnu Evropu" i novi bezbjednosni poredak" Evrope sa NATO u odnosu na Rusiju.

"Ne smijemo se više udaljavati od Zapadnog Balkana (...) Treba od nas da dobiju jasnu perspektivu pristupanja Uniji u razumnom roku", rekao je Makron u govoru u Evropskom parlamentu u Strazburu, javile su agencije.

On je, međutim, naglasio da Evropa u postojeċim uslovima nije ona koja može primati nove članice, ističući da su neophodne promjene u Uniji koje bi omogućile "brže, jasnije i efikasnije odluke".

"Treba nam snažna Evropa koja može odgovoriti na klimatske, tehnološke, digitalne izazove, treba nam nezavisna Evropa koja će odlučivati sama o svojoj budućnosti i neće zavisiti od drugih sila", rekao je francuski predsjednik predstavljajući prioritete Francuske tokom šestomjesečnog predsjedavanja Savjetu Evropske unije.

Makron se založio danas za "novi bezbjednosni poredak" Evrope sa NATO u odnosu na Rusiju i za "iskren i zahtjevan" dijalog sa Moskvom.

"Bezbjednost našeg kontinenta zahtijeva strateško prenaoružavanje naše Evrope kao sile mira i ravnoteže, posebno u dijalogu sa Rusijom", dodao šef francuske države.

On se založio da se u okviru Normandijskog formata (Francuska, Njemačka, Rusija, Ukrajina) traži političko rješenje za sukob u Ukrajini koji je izvor trenutnih tenzija poslije raspoređivanja ruskih vojnika nedaleko od ukrajinske granice.

Makron je danas rekao i da pravo na abortus i zaštita životne sredine treba da se integrišu u Povelju o osnovnim pravima Evropske unije.

Francuski predsjednik je rekao da je potrebno "ažurirati Povelju kako bi bila eksplicitnija o priznavanju prava na abortus ili kada je riječ o zaštiti životne sredine".

Makron je pokrenuo pitanje prava na abortus po izboru predsjednice Evropskog parlamenta koja se protivi abortusu. Roberta Mecola, 43-godišnja Maltežanka vodiće Evropski parlament u drugoj polovini saziva, poslije smrti predsjednika Davida Sasolija 11. januara.

Prioriteti francuskog predsjedavanja su i reforma šegenskog prostora, zaštita granica i borba protiv ilegalnih migracija, kao i digitalna tranzicija.

Makron je evroposlanicima rekao da Evropska unija i Velika Britanija "moraju pronaći put povjerenja" poslije Bregzita.

I Afrika će biti u fokusu francuskog predsjedavanja. U Briselu će u februaru biti organizovan samit država članica i institucija Evropske unije sa Afričkom unijom.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније