Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ ( AL JAZEERA) ]

06. 01. 2022. 20:58   >>  21:00

TENZIJE SVE VEĆE

Nove demonstracije u Sudanu, ima mrtvih

Sudanske snage bezbjednosti ubile su najmanje tri demonstranta koji su protestovali zbog vojnog preuzimanja vlasti, rekli su medicinari i aktivisti, nakon što se na hiljade ljudi okupilo širom Sudana da osude vojnu upravu u zemlji. Demonstranti su se u četvrtak okupili u nekoliko gradova u prvim velikim demonstracijama otkako je Abdala Hamdok najavio ostavku na mjesto premijera.

Mitinzi su bili poslednji u nizu protesta nakon što su sudanske oružane snage, predvođene generalom Abdelom Fatahom al-Burhanom, 25. oktobra prošle godine organizovale preuzimanje vlasti, što je izazvalo međunarodnu osudu.

Državni udar, u kojem je civilno rukovodstvo uklonjeno i pritvoreno, izbacio je iz kolosjeka ionako tešku tranziciju ka demokratiji koja je započela nakon smjene dugogodišnjeg sudanskog lidera Omara al-Bašira u aprilu 2019.godine.

U Omdurmanu, pobratimskom gradu Kartuma, dva demonstranta su ubijena, dok je u okrugu Bahri u glavnom gradu Sudana jedan demonstrant upucan i ubijen, saopštili su aktivista Nazim Sirag i Centralni komitet sudanskih ljekara (CCSD).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније