Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Mina ]

05. 12. 2021. 10:43   >>  10:54

SLJEDEĆE GODINE

ECB neće povećavati kamatne stope

Šanse da Evropska centralna banka (ECB) naredne godine poveća kamatne stope malo su vjerovatne, saopštila je njena predsjednica Christine Lagarde i dodala da će brzo preduzeti mjere za borbu protiv povišene inflacije ukoliko to bude neophodno.

“Kada budu ispunjeni uslovi i dobijemo nove smjernice, nećemo oklijevati da reagujemo”, najavila je Lagarde u online intervjuu za Reuters, prenosi Capital.ba.

Ona je to kazala svega nekoliko dana nakon što su podaci pokazali da su u novembru potrošačke cijene u eurozoni porasle 4,9 odsto, što je najbrži rast od kada su zemlje EU objedinjene istom valutom, a stopa inflacije u Njemačkoj skočila na šest odsto.

Osim toga, treba napomenuti da je ove sedmice predsjednik američke centralne banke, Jerome Powell, naveo da se skok inflacije više ne može smatrati “trenutnim”.

Lagarde je u petak objasnila da je trenutni rast cijena privremen, te da se EU i Sjedinjene Američke Države (SAD) u tom smislu ne mogu porediti. Prema njenim riječima, rast inflacije će vjerovatno biti usporen sljedeće godine, kada se izgube posljedice udara na tržišne takse u Njemačkoj do koga je došlo prošle godine i kada oslabi pritisak visokih cijena energenata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније