Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

10. 11. 2021. 22:08   >>  22:11

SASTANAK NAREDNE NEDJELJE?

Si spreman da sarađuje sa Vašingtonom

Kineski predsednik Si Đinping rekao je da je "spreman da sarađuje sa SAD" uprkos jakih tenzija između dvije zemlje u izjavama uoči očekivanog virtuelnog samita sa svojim američkim kolegom Džoom Bajdenom.

Virtuelni sastanak bi mogao bi da se održi iduće nedjelje, prenio je CNN pozivajući se na izvor blizak tom pitanju, dodajući da tačan datum nije još određen.To će biti njihov prvi video sastanak od dolaska Bajdena u Bijelu kuću u januaru, od kada su imali još samo dva telefonska razgovora.

Kineski ambasador u SAD Ćin Gang je sinoć pročitao pismo Sija za vrijeme godišnjeg gala prijema Nacionalnog komiteta o odnosima SAD-Kina, američke organizacije koja se bavi razmjenom između dvije velike sile.

Si je istakao da je u skladu sa principima uzajamnog poštovanja, mirnog suživota i saradnje na dobrobit svih Kina spremna da sarađuje sa SAD da ojača razmjenu i saradnju oko svih pitanja, prenio je danas kineski ambasador na svom Tviter nalogu.

Kineski predsjednik je takođe rekao da želi da "Kina i SAD zajedno odgovaraju na regionalna i međunarodna pitanja kao i na svjetske izazove dok istovremeno na odgovarajući način rukovode razlikama, da bi vratili odnose između Kine i SAD na dobar put jednog solidnog i stabilnog razvoja".

U svom pismu kineski predsjednik ocjenjuje da su odnosi dvije zemlje danas na "raskrsnici" i navodi da je "saradnja jedini dobar izbor" jer dvije strane "imaju sve da izgube pri konfrontaciji".

Bijela kuća je najavila početkom oktobra da će virtuelni razgovor dvojice lidera biti održan do kraja godine.

Odnosi Pekinga i Vašingtona su na vrlo niskom nivou po nizu pitanja, od trgovine do ljudskih prava preko regionalnih ambicija Kine. Tenzije su dodatno porasle posljednjih nedjelja oko pitanja Tajvana.

Džo Bajden međutim takođe naglašava da želi da sarađuje sa kineskim vlastima oko određenih izazova kao što je klima. On je ipak oštro osudio početkom novembra kao veliku grešku to što Si Đinping nije došao na UN konferenciju o klimi u Glazgovu ni na samit G20 u Rimu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније