Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ M.L.B. ]

14. 09. 2021. 23:11 >> 23:16

SJEVERNA KOREJA

Stara prijetnja novim oružjem

Sjeverna Koreja testirala je, uprkos strogim sankcijama i ekonomskoj krizi, novorazvijene krstareće rakete velikog dometa koje možda mogu da nose nuklearne bojeve glave, ukazujući na razvoj sve moćnijeg oružja na Korejskom poluostrvu gdje se odvija trka u naoružanju između Sjeverne i Južne Koreje, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

Sjeverna Koreja je saopštila da je 11. i 12. septembra uspješno testirala novu krstareću raketu velikog dometa, što je prvo javno testiranje u proteklih nekoliko mjeseci, piše Vašington post (The Washington Post) i dodaje da je testiranje doprinijelo napetostima usred dužeg zastoja u nuklearnim pregovorima sa SAD.

U izvještajima državnih medija navodi se da je Sjeverna Koreja razvijala krstareće rakete dvije godine, čime su ispunjeni ključni odbrambeni ciljevi koje je postavio čelnik Kim Džong Un, prenosi američki list ukazujući da ta tvrdnja nagovještava moguće nuklearne kapacitete projektila.

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA je projektile opisala kao "strateško oružje od velikog značaja", navodeći da su rakete pogodile ciljeve udaljene 1.500 kilometara, što, dodaje Vašington post, veći dio Japana stavlja u domet projektila.

Probna lansiranja, kako ističe Vašington post, održana su uoči sastanka u Tokiju američkog pregovarača za nuklearna pitanja Sunga Kima i njegovih kolega iz Japana i Južne Koreje kako bi istražili načine za prekid nesuglasica sa Sjevernom Korejom.

Kim je prošlog mjeseca rekao da je spreman da se sastane s predstavnicima Sjeverne Koreje.

Ali, dodaje list, sjevernokorejske vlasti na to nisu odgovorile, kao što ni Vašington nije pokazao namjeru da ponudi ukidanje sankcija koje Pjongjang zahtjeva.

Slike u sjevernokorejskim novinama prikazale su projektil koji izlazi iz jedne od pet cijevi na lansirnom vozilu, kao i projektil u horizontalnom letu.

Analitičari kažu da bi takvo oružje predstavljalo značajan napredak u tehnologiji naoružanja Sjeverne Koreje, navodi Gardijan (The Guardian).

Pjongjang je možda bio miran otkako su u Hanoju 2019. održani razgovori između bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) i Kim Džong Una ali, naglašava britanski javni servis, to ne znači da su oni koji razvijaju oružje u Sjevernoj Koreji bili nezaposleni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније