Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

15. 07. 2021. 06:26   >>  06:27

BUŠ SMATRA

Odluka Bajdena o povlačenju vojske iz Avganistana je greška

Bivši američki predsjednik Džordž Buš Mlađi, koji je poslao američke vojnike u Avganistan 2001. da unište kampove za obuku terorista Al-kaide poslije terorističkih napada 11. septembra, kaže da je greška povući američke vojnike u ovom trenutku dok talibanski pobunjenici preuzimaju kontrolu nad sve više teritorija u Avganistanu.


Od kako je napustio Bijelu kuću 2009. godine poslije dva mandata, Buš je rijetko komentarisao poteze trojice kasnijih predsjednika Baraka Obame, Donalda Trampa i sada Džoa Bajdena, prenio je Glas Amerike.

Međutim, dok Bajden ubrzano povlači američke vojnike iz Avganistana i najavljuje da će se svi vratiti kući do kraja avgusta, Buš je izjavio da ga brine kako će se Talibani ako opet dođu na vlast nakon što su ih američke snage zbacile prije dvije decenije ponašati prema ženama, djeci i onima koji su podržavali američke i NATO snage.

U razgovoru za njemački Dojče vele sa svog ljetnjeg imanja na sjeveroistoku SAD, Buš je rekao: "Bojim se da će žene i djevojčice u Avganistanu pretrpjeti neizrecivu štetu."

Na pitanje da li je greška što Bajden povlači vojnike iz Avganistana, Buš je odgovorio: "Mislim da jeste, jer smatram da će posljedice biti nevjerovatno loše i tužan sam zbog toga."

Talibani tvrde da već kontrolišu 85 odsto zemlje, što je brojka koju SAD osporavaju, iako su zvaničnici Pentagona izrazili zabrinutost zbog njihovog ubrzanog zauzimanja avganistanske teritorije i napredovanja ka prijestonici Kabulu.

Već sada vjeruje se da više Avganistanaca živi na teritoriji pod kontrolom Talibana nego na onoj kojom upravlja avganistanska vlada.

Buš je pokrenuo američki rat u Avganistanu u prvoj godini svoje vladavine, a poslije napada 11. septembra 2001, u kojima je poginulo skoro 3.000 ljudi u SAD.

Američke snage pomogle su tada jedinicama avganistanske opozicije da smijene vladu Talibana i napadale su Al-kaidu.

Invazija se, međutim, pretvorila u najduži američki rat.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније