Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta ]

29. 06. 2021. 11:54 >> 12:02

SAD

Transrodna osoba pobijedila u sudskoj "borbi za WC"

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država je donio konačnu pobjedu jednoj transrodnoj osobi koja se godinama borila da koristi muški WC u srednjoj školi.

Najviši američki sud je u ponedjeljak odbio da razmotri žalbu školske vlasti Virdžinije na dozvolu transrodnim adolescentima da koriste WC-e koji odražavaju njihov identitet.

Ta odluka ostavlja na snazi presudu koju je prošlog ljeta donio Savezni apelacioni sud u korist Gavina Grima koji je rođen s ženskim polom, ali se identifikuje kao muškarac. Sud je presudio da je srednja škola prekršila mjere protiv diskriminacije ne dozvolivši Grimu da koristi WC za dječake.

"Srećan sam što se moja bitka da se moj identitet prepoznaje, završava poslije svih ovih godina", reagovala je ta osoba kojoj su sada 22-godine, a pravnu borbu je počela s 15 godina.

"Transrodni mladi zaslužuju da mogu da koriste sanitarne prostorije u miru, i da ih vlastite škole i drugi zvaničnici ne ponižavaju i ne stigmatizuju", dodala je ta osoba u izjavi.

Transrodne osobe su mala manjina u Sjedinjenim Državama, ali njihova prava su krupan predmet žestokih političkih borbi među kojima je "bitka za WC" jedna od najznačajnijih posljednjih godina.

Vlada demokrate Baraka Obame svojevremeno je tražila od svih javnih škola da dozvole svojim učenicima da koriste toalete i sportske svlačionice u skladu s polom s kojim se sami identifikuju, ali je administracija republikanca Donalda Trampa ukinula tu direktivu u februaru 2017. godine.

U novije vrijeme na meti ofanzive američkih konzervativaca su pristup transrodnih sportista stadionima i pristup maloljetnih transrodnih osoba zdravstvenoj njezi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније