Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

14. 03. 2020. 23:07   >>  23:06 5

RUSIJA

Putin potpisao zakon koji će mu omogučiti kandidaturu

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o ustavnim reformama koje će mu omogućiti da ostane na vlasti narednih 16 godina.

 

O ustavnim amandmanima građani će glasati na referendumu 22. aprila.

Prije glasanja amandmane će razmotriti ruski Ustavni sud.

Ruski parlament je ranije odobrio veliku ustavnu reformu.

Prema sadašnjem zakonu, Putin neće moći da se kandiduje za predsjednika 2024. godine zbog ograničenja mandata, ali izmjene bi resetovale broj mandata, omogućavajući mu da se kandiduje za još dva šestogodišnja mandata.

On je na vlasti je od 2000. godine.

Reformom će biti promijenjena i ovlašćenja ruske Vlade, ojačaće se moć predsjedništva, a biće i naglašen prioritet ruskog zakona nad međunarodnim normama. 

Takođe, istopolni brakovi bi bili zabranjeni, a "vjera u Boga" se u izmjenama pominje kao jedna od tradicionalnih vrijednosti Rusije.

Amandman je predložila poslanica vladajuće stranke "Ujedinjena Rusija" Valentina Tereškova (83), prva žena kosmonaut koja je bila u svemiru.

Ovo je prvi put od 1993. da Rusija planira da izmijeni ustav .

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније