Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

28. 06. 2018. 08:55 >> 08:55

U SUKOBIMA

Prošle godine ubijeno više od 10.000 djece

Više od 10.000 djece je ubijeno ili osakaćeno u oružanim sukobima širom svijeta tokom prošle godine, navedeno je u novom izvještaju Ujedinjenih nacija

Više od 21.000 slučajeva kršenja prava djece zabilježeno je u 2017. godini, što je daleko više nego godinu dana ranije, a među tim slučajevima ima djece koja su bila žrtve silovanja, ali i djece koja su primorana da budu borci ili su izvodila napade na škole i bolnice, navedeno je u godišnjem izvještaju "Djeca i oružani sukobi".

U sukobima u Jemenu ubijeno je ili je ranjeno više od 1.300 djece, a Ujedinjene nacije su okrivile arapsku koaliciju koja se uz podršku SAD bori u toj zemlji za najmanje polovinu tih žrtava. 

Ta dejca su, kako je navedeno, bila žrtve vazdušnih i kopnenih napada Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata na pobunjenike Hute koji se protive međunarodno priznatoj vladi u Jemenu, prenijela je agencija AP. 

Među žrtvama koje su obuhvaćene u izvještaju UN su i djeca-vojnici stari svega 11 godina koji se bore u građanskom ratu u Jemenu i drugim zemljama. 

Predstavnica UN Virdžinija Gamba rekla je da ta djeca zaslužuju ista prava kao i svako drugo dijete i da dobiju šansu za oporavak. 

U izvještaju je navedeno da se 10.000 od ukupno 21.000 slučajeva kršenja prava djece odnosi na ubistva ili sakaćenje djece, a najviše u Iraku, Mjanmaru, Centralnoafričkoj Republici, Kongu, Južnom Sudanu, Siriji i Jemenu. 

UN navodi, pored ostalog, da je najmanje 1.036 djece držano u pritvoru u Iraku zbog optužbi za prijetnju po nacionalnu bezbjednost, uglavnom zbog navodne povezanosti sa ekstremističkom organizacijom Islamska država.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније