Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

25. 01. 2018. 12:15 >> 11:42

GOVORIĆE U DAVOSU

Tramp stigao u Švajcarsku

Američki predsjednik Donald Tramp stigao je danas u Švajcarsku gdje će na Svjetskom ekonomskom forumu u alpskom centru Davos prenijeti svoju poruku "Amerika na prvom mjestu", uz argument da to može da ide zajedno sa globalnom saradnjom.

 

 

 

Tramp je sletio prije najvaljenog vremena u Cirih i odatle odmah krenuo helikopterom za Davos. Očekuje se da će Tramp reći da su SAD spremne za poslovanje, iako se malo s podozrenjem gleda na prisustvo predsjednika koji naginje protekcionizmu na skupu gdje je politička i poslovna elita za slobodnu trgovinu.

Njegova odluka ove nedjelje da uvede nove poreze na komponente za solarne panele i na velike veš mašine da bi se podstakli američki prozvođači izazvala je novu zabrinutost oko njegovih nacionalističkih tenedencija.

"Idem sad u Davos da ubijedim ljude da investiraju u SAD", izjavio je sinoć Tramp pred polijetanje za Evropu. Američki ministar finansija Stiven Mnučin stigao je u Davos prije Trampa i juče je izjavio da SAD podržavaju slobodnu trgovinu. "Amerika na prvom mjestu zn

ači raditi sa ostatkom svijeta. To samo znači da predsjednik Tramp vodi računa o američkim radnicima i američkim interesima, isto što on očekuje i od drugih vođa da vode računa o svojim", rekao je Mnučin koji vodi veliku američku delegaciju na skupu u Davosu. Američki predsjednik će govoriti u Davosu sjutra.

Tokom dvodnevnog boravka Tramp će prisustvovati prijemu u njegovu čast, biti domaćin na večeri za evropske poslovne ljude i sastati se sa svjetskim vođama.

Planirano je da se sastane sa britanskom premijerkom Terezom Mej, izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahom, švajcarskim predsjednikom Alenom Berseom i predsjednikom Ruande Polom Kagameom.

Skup u Davosu koji je usmjeren na globalnu saradnju i slobodnu trgovinu ne izgleda kao prirodni ambijent za Trampa koji je na talasu nacionalističkih strahovanja došao do Bijele kuće.

Mnučin je, međutim, odbacio brigu da bi predsjednik SAD mogao da naiđe na hladan prijem.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније