Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

Б.Б.

27. 11. 2023. 06:36 >> 06:39

VREMENSKA PROGNOZA

Popodne naoblačenje, tokom noći kiša i snijeg

Na sjeveru Crne Gore jutros hladno sa jakim mrazom, po kotlinama i dolinama magla. Prijepodne pretežno sunčano, tokom dana i popodne naoblačenje. Uveče i tokom noći susnježica i snijeg, uz jačanje južnog vjetra. Najviša dnevna temperatura biće u kasnim popodnevnim satima i kretaće se od 0 do 6 stepeni. Na jugu jutro hladno sa mrazom. Prijepodne pretežno sunčano, sredinom dana jače naoblačenje, kasno popodne prvo na zapadu a tokom noći i u ostalim predjelima kiša, u planinama susnježica i snijeg. Uveče i tokom noći na jugu jače padavine, oblinija kiša. Temperatura do 12 stepeni.

 

More prijepodne malo talasasto, popodne umjereno talasasto s tendencijom jačanja. Vjetar, ujutru slab do umjeren sjeveroistočni, tokom dana istočni i jugoistočni, umjeren, a naveče i tokom noći jak, na udare vrlo jak, južnih smjerova. Temperatura mora oko 17 stepeni.

Na sjeveru, u utorak oblačno i primjetno toplije sa kišom, u planinskim predjelima smjenjivaće se snijeg, susnježica i kiša. Duvaće jak na udare i vrlo jak južni vjetar. Tokom noći u ponedjeljak na utorak i utorak prijepodne očekuju se obilnije padavine u planinama povremeno intenzivnije sniježne padavine. Zbog specifičnosti meteorološke situacije, priliv toplog vazduha u južnoj toploj struji po visini i zadržavanje hladnog u prizemlju, tokom noći u ponedjeljak na utorak i utorak prijepodne u nižim predjelima moguća je pojava ledene kiše.

U srijedu, hladnije, umjereno do pretežno oblačno, uglavnom prijepodne, u najnižim predjelima vrlo slaba kiša i susnježica, u ostalim predjelima vrlo slab snijeg -provijavanje snijega.

Na jugu, u utorak, oblačno i jako nestabilno sa kišom, povremeno pljuskovi i grmljavina. Ujutru u planinama snijeg koji će preći u kišu. Tokom noći u ponedjeljak na utorak i utorak prijepodne ponovo se očekuje obilna količina kiše i jak južni vjetar, koji će u utorak popodne skrenuti na zapadni. Utorak popodne osjetno manje kiše. Temperatura u utorak u osjetnom porastu.

U srijedu promjenljivo do pretežno oblačno, povremeno moguća vrlo slaba kiša, a u planinama vrlo slaba susnježica i provijavanje snijega. 

EVROPA

Najveći dio kontinenta, osim jugozapadni dio i zapad Mediterana, sjutra će biti pod uticajem hladne vazdušne mase koja cirkuliše u sklopu prostranog visinskog ciklona sa centrom u regionu Baltika koja donosi hladno vrijeme. Na istoku kontinenta prizmeni ciklon donosi pretežno oblačno i hladno vrijeme sa slabim snijegom , jakim sjevernim vjetrom i sniježnim mećavama.
Drugi prizemni ciklon na zapadu Evrope u regionu Beneluksa, centar ciklona premješta se u pravcu centralnih dijelova, na zapadu kontinenta u pravcu centralnog područja i u centralnom Mediteranu donosi kišu, u planinama snijeg. Jugozapadni dio je pod uticajem polja visokog pritiska i tople vazdušne mase - dominiraće sunčano i relativno toplo vrijeme. Temperatua vazuha od ledenih minus 10 stepeni u Helsinkiju do 17 u Madridu.

BALKAN

Područje Balkana i danas će dominantno biti pod uticajem hladne vazdušne mase, posebno istočni dijelovi. U većini mjesta pretežno sunčano i hladno, popodne prvo na zapadu a do kraja dana i naveče u zapadnim i centralnim predjelima naoblačenje sa kišom i snijegom u planinama i jačanjem južnog vjetra.

Tokom noći u ponedjeljak na utorak na istočnoj obali Jadrana po dubini kopna obilna kiša sa grmljavinom. Na zapadu u pravcu centralnih djelova duži sunčani periodi. Najviša dnevna temperatura od 1 do 15 stepeni.

ZANIMLjIVOSTI

Tokom jutra se posebno u sjevernim predjelima očekuje veoma hladno vrijeme i jak mraz. Očekivane jutarnje temperature u ovo doba godine mogu imati fatalno dejstvo za neke biljke i voćke. Da zaista može biti veoma hladno u ovo doba godine pokazuje podatak da se 26. novembra 1986. godine u jutarnjim satima temperatura spustila do, rekordnih za taj datum u Crnoj Gori, minus 20,5 stepeni u Rožajama, a na Žabljaku do minus 19 stepeni.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније