Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

O.Z.

28. 01. 2022. 20:02   >>  01. 02. 2022. 16:26 5

"OKVIR" NA TVCG

"Poslodavci odustali od smanjivanja broja radnih sati"

Do sada je stiglo 45 prijava radnika koje se odnose na moguće nepoštovanje programa "Evropa sad", saopštio je v.d. direktora Uprave za inspekcijske poslove Ilir Harasani. On je u emisiji "Okvir" na Televiziji Crne Gore (TVCG) kazao da više prijava očekuju nakon 1. februara, kada se isplate prve plate po programu "Evropa sad".

Harasani je kazao je u Upravi za inspekcijske poslove zaposleno 32 lica koji vrše kontrole na teritoriji cijele Crne Gore.

"To nije broj koji želimo da imamo, ali možemo obezbijediti da se kontrole vrše što se tiče programa Evropa sad. Donijeli smo plan da ćemo angažovati i zaposlene u Inspekciji rada, a imamo najavu da će Ministarstvo finansija dati saglsnost da zaposlimo još deset inspektora", naveo je Harasani.

On je rekao da se radnici se uglavnom žale da im poslodavci traže da im se dio zarade vrati na ruke, na moguće mijenjanje ugovora u dijelu skraćenja radnog vremena sa osam na četiri sata, potpisivanje ugovora o djelu i povremenim i privremenim poslovima.

"Sada postoje samo indicije jer još nijesu isplaćene zarade, mislim da će od 1. februara biti više prijava. Mi smo vršili nadzor preventivno, a poslodovci su, naravno, uglavnom negirali da će kršiti program", rekao je Harasani.

Većina prijava je anonimna, što otežava posao inspektorima.

"Dobro što je Vlada osnovala Koordinaciono tijelo za praćenje realizacije programa "Evropa sad". U njemu ne bi bilo loše da bude i i Upravu policije", rekao je Harasani i dodao da su bili u kontaktu sa sudstvom i tužilaštvom.

On je naveo da je bitno da inspektor ima ovlašćenja do nekog trenutka, jer ne može da ima uvid da li se nešto stvarno desilo.

"Kazne su prevelike, do 20.000 eura, i ako je bilo kršenja programa mi ćemo to prijaviti policiji. To će krivično djelo biti procesuirano ka tužilaštvu, smatram da nikome neće biti u prilogu da ne poštuje program", naglasio je Harasani.

Vršiteljka dužnosti direktorice Uprave prihoda i carina (UPC) Milena Petričević je kazala da su pojedine kompanije smanjile broj radnih sati radnicima u prijavama poreza, ali da su zbog promocije prednosti ali i kaznene politike u slučaju nepoštovanja zakona u januaru promijenili podatke i vratili broj sati na staro.

Generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore Duško Zarubica je istakao da je SSCG više puta ponovio da podržava "Evropu sad".

"Sigurno da ima ogroman broj odgovorinh poslodavaca, ali mislim da postoje i nedgovorni pojedinci. Onima koji će izigrati prijemenu programa "Evropa sad" da će SSCG biti za primjenu najstrožih sankcija.

Savjetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog u Uniji poslodavaca Crne Gore Filip Lazović kazao je da dominantan broj poslodavaca ne predviđa da će imati problem u primjeni programa "Evropa sad", ali ima onih koji će ih imati.

"Nova parlamentarna većina može izmijeniti zakone"

Državni sekretar Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS) Janko Odović kazao je da, zahvaljujući Petričević, poslije dužeg vremena imamo realnu sliku koliko je zaposlenih u državi.

Ksazao je da bi eventualna nova parlamentarna većina ugrozila Evropa sad.

"DPS je govorio da se igramo za životima gražana, da program nije održiv", rekao je Odović

Dodao je da nova parlamentarna većina može izmijeniti zakone koji su sada donijeti i vratiti sve na staro.

"Tako da možemo imati legalnu, ali ne i legitimnu izmjenu zakona", naveo je Odović.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније