Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

M.M.Lj.

13. 10. 2024. 19:01 >> 19:02
32

MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE

"Kurti obmanjuje i širi dezinformacije"

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je povodom navoda premijera Kosova Aljbina Kurtija o kretanju snaga Vojske Srbije u blizini administrativne linije, da je riječ o nastavku kampanje dezinformacija protiv Vojske i snaga bezbjednosti Srbije, kao i da su organi obezbjeđenja administrativne linije u subotu presjekli šverc bespravno posječene šume.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da se u objavi na društvenim medijima vide pripadnici Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbjednosti koji izvršavaju redovne zadatke na obezbjeđenju administrativne linije i kontroli Kopnene zone bezbjednosti, u skladu s Vojno-tehničkim i svim drugim potpisanim sporazumima.

Kosovski premijer Aljbin Kurti optužio je Srbiju da je, kako je naveo, danas ponovo provocirala premještanjem svojih trupa na oko 50 metara blizu granične linije sa Kosovom, kod teritorije opštine Kamenica. On je na društvenoj mreži Fejsbuk objavio više fotografija, na kojima se vidi vojno vozilo, kao i više osoba u vojnim uniformama. Ujedno je objavio i fotografiju koordinata.

„Navodne bezbjednosne snage koje Kurti pominje u medijima, koje su došle u kontakt sa pripadnicima Vojske Srbije na pomenutoj lokaciji su, u stvari, šverceri bespravno posječene šume sa teritorije centralne Srbije, što je inače postao unosan ilegalan posao“, ukazalo je Ministarstvo odbrane.

Dodaje se da su organi obezbjeđenja administrativne linije svojim aktivnostima juče presjekli ilegalne aktivnosti prebacivanja drvne građe na teritoriju Kosova, pri čemu su šumokradice pobjegle na Kosovo, a zatečena pokretna sredstva koja su koristili predata su pripadnicima MUP.

Ministarstvo je ocijenilo da su širenje obmana i dezinformacija dio šire kampanje Prištine koja za cilj ima podizanje tenzija, obmanjivanje javnosti, stvaranje nepodnošljivih uslova za život Srba na Kosovu i izbjegavanje međunarodno prihvaćenih obaveza.

“U obezbjeđenju administrativne linije prema Kosovu nema mjesta za kosovsku policiju ili kosovske bezbjednosne snage, budući da Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN i Vojno-tehnički sporazum ne prepoznaju druge subjekte sem međunarodnog civilnog i bezbjednosnog prisustva na Kosovu i snaga bezbjednosti Srbije”, ukazalo je Ministarstvo.

Prema ocjeni Ministarstva, navodi da kosovske vlasti blisko prate situaciju u slučaju nekakvih aktivnosti snaga Srbije u Kopnenoj zoni bezbjednosti i duž administrativne linije nemaju uporište u realnosti i pokazuju potpuno ignorisanje dogovorenih sporazuma.

“Vojska pravovremenim i sveobuhvatnim pripremama, pravilnom organizacijom i preduzimanjem adekvatnih taktičkih radnji i postupaka, obezbjeđuje administrativnu liniju, kontroliše, sprečava ilegalne prelaske, pojedinačne i grupne ekstremističke aktivnosti i djelovanje organizovanog kriminala, između ostalog i ilegalne sječe šume u KPZ i nastaviće da bude faktor mira i stabilnosti”, ističe se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари32

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније