Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P. R. [ Beta ]

09. 10. 2024. 15:33 >> 16:44
Čitaj mi:

NAKON SRBIJE

I Hrvatska rebalansom povećala vojni budžet

Poslije Srbije, izdatke za odbranu u tekućoj budžetskoj godini povećala je i Hrvatska pa je rebelansom koji je Vlada u Zagrebu predložila 4. oktobra budžet povećan za 8,7 odsto, ili u novcu – oko 103 miliona eura više za oružanu silu, prenio je portal Balkanska bezbjednosna mreža.

Poslije rebalansa, odbrambeni budžet Hrvatske za ovu godinu iznosi oko 1,282 milijardi eura. U strukturi povećanja budžeta i preraspodjele potrošnje najviše dodatnog novca je odobreno za nabavke materijalno-tehničkih sredstava koja će koštati oko 71,37 miliona eura više u odnosu na prvobitne procjene za 2024.

U cjelini investicioni dio hrvatskog vojnog budžeta biće oko 560 miliona eura.

Hrvatska će potrošiti više novca za personalne troškove, a taj dio budžeta povećan je za 11,8 odsto - sa 463 miliona eura na 518 miliona eura.

Neki konkretni programi modernizacije precizno su navedeni u budžetu – za nabavku višenamjenskog borbenog aviona Rafal biće potrošeno oko 248 miliona eura (oko 2,9 odsto manje u odnosu na plan), za remont i modernizaciju borbenih vozila pešadije Bredli oko 59 miliona eura, što je smanjenje od 8,7 odsto tog namjenskog budžeta.

Detalje novih planova nabavke prenio je hrvatski stručni portal "obris.hr" navodeći da je na zatvorenoj sjednici Odbora za odbranu Sabora razmatrana nabavka dronova i nekih sredstava povezanih sa Rafalom.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milovanović 4. oktobra je u kontekstu kritike rada Vlade naveo da će nešto manje od 100 miliona eura biti potrošeno za dronove turske proizvodnje.

Milovanović je naveo da je Vlada Andreja Plenkovića prije par godina ugovorila nabavku polovnih Rafala, ali da sada Francuska tu robu, ali kvalitetniju, prodaje Srbiji, i upitao da li će Turska kada dronove proda Hrvatskoj iste te letjelice za godinu dana prodati i Srbima.

Poređenje pozicije u nabavkama i jačanju vojske Srbije i Hrvatske je osnovano, jer su obje zemlje u snažnom trendu podizanja odbrambenog budžeta i rebalansima su uvećale troškove za tekuću godinu.

Srbija je povećala budžet sa oko 1,36 milijardi eura na oko 1,85 milijardi evra. U budžet je uvršten iznos od 415,24 miliona eura za nabavku višenamenskog borbenog aviona Rafal.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније