Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.B. [ N1 ]

06. 10. 2024. 22:52 >> 22:52

CIK BiH

Na lokalne izbore izašlo 47,72 odsto birača

Centralna izborna komisija BiH saopštila je da je na današnje lokalne izbore izašlo 1.560.097 birača ili 47,72 odsto od 3.269.464 ukupnog broja birača sa pravom glasa u toj zemlji.

Nevladina koalicija „Pod lupom“ ranije je saopštila da je većina biračkih mjesta zatvorena na vrijeme, kao i da je zabilježeno ukupno 135 težih izbornih nepravilnosti.

Istakli su da su evidentirane brojne nepravilnostima pri samom glasanju, poput fotografisanja glasačkih listića, izdavanja većeg broja glasačkih listića od potrebnog, propustima u radu biračkih odbora, zloupotreba pomoći pri glasanju, ugrožene tajnosti glasanja…

„Jedan slučaj u Brčko distriktu BiH je prijavljen policiji, a tiče se kupovine glasova i organizovanog prevoza birača na biračka mjesta. Sličan slučaj podmićivanja birača iz vozila je zabilježen u Živinicama i taj slučaj se trenutno provjerava”, naveli su iz Koalicije „Pod lupom“.

Dodali su da su pratili i implementaciju novih tehnologija na biračkim mjestima, te da je na skoro svim biračkim mjestima oprema funkcionisala, a proces glasanja se odvijao neometano.

Izuzetak je Tuzla gdje nisu radila dva skenera, ali je glasanje nastavljeno bez opreme.

Političke stranke i kandidati su nepuna dva sata poslije zatvaranja glasačkih mjesta počeli da proglašavaju pobjedu.

Draško Stanivuković iz Partije demokratskog progresa (PDP) proglasio je pobjedu u trci za gradonačelnika Banjaluke, nad glavnim protivkandidatom, Nikolom Šobotom iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Izbornu pobjedu proglasili su Boris Jerinić i Slobodan Javor, kandidati SNSD-a za gradonačelnike Doboja i Prijedora.

Srpska demokratska stranka (SDS) proglasila je pobjedu za načelnike devet opština i gradonačelnika Bijeljine.

Izbornu pobjedu proglasio je i Dejan Kojić, kandidat DEMOS-a na Palama, kome je protivkandidat bio SNSD-ov Damjan Škipina.

Nebojša Vukanović priznao je poraz kandidata Pokreta za pravdu i red za gradonačelnika Trebinja Lazara Radana i pobjedu SNSD-ovog kandidata Mirko Ćurića.

Kada je u pitanju Federacija BiH, prema podacima iz izbornih štabova stranaka Srđan Mandić iz Naše stranke ubjedljivo vodi ispred kandidata Demokratske fronte Dennisa Gratza.

Benjamina Karić, kandidatkinja Trojke (SDP, NiP, NS) za načelnicu Novog Sarajeva, u blagom je vodstvu u odnosu na drugoplasiranog Muamera Bandića, kandidata SBiH, SDA, DF-a i NES -a, dok u opštini Vogošća vodi kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) Migdad Hasanović ispred kandidata Trojke Fuada Abaspahića.

U opštini Novi Grad Sarajevo Semir Efendić (SBiH) ubjedljivo vodi ispred kandidata Trojke Mirze Selimbegovića.

Irfan Čengić iz SDP-a proglasio je pobjedu za načelnika sarajevske opštine Stari Grad, dok je izgledno da kandidat Trojke Nermin Muzur ostaje načelnik Ilidže.

Kuriozitet današnjih lokalnih izbora je ubjedljivo vodstvo kandidata SDA za načelnika Trnova Ibre Berila, koji se nalazi u pritvoru zbog kriminala i korupcije, nad njegovim protivkandidatom Bajrom Lindova iz SDP-a.

Iz centrale SDA su saopštili da će ta stranka imati svoje načelnike i u Kakanju, Doboj Jugu, Tešanju, Kalesiji, Visokom, Donjem Vakufu, Bugojnu i Hadžićima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније