Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.J. [ Beta ]

30. 09. 2024. 16:23 >> 16:23
Čitaj mi:

Ahmet Rahmanaj

Vojnik OVK na sudjenju Tačiju: OVK ubijala Albance neosnovano optužene da su kolaboranti

Bivši vojnik OVK Ahmet Rahmanaj potvrdio je danas pred specijalnim sudom u Hagu da je OVK 1998-99 hapsila, pritvarala i ubijala Albance koje je neosnovano optužila da su bili "kolaboranti" sa srpskim vlastima.

Rahmanaj, koji je do jula 1998. bio vojni policajac OVK u Mališevu, negirao je, međutim, da je znao da je OVK u tom gradu, u to vrijeme, pritvorila desetine Srba iz Orahovca, koji su kasnije pronađeni mrtvi.

Rahmanaj je to izjavio na suđenju četvorici tadašnjih vodja OVK optuženim za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

Za zlodjela nad Albancima, Srbima i Romima u više od 40 pritvora OVK optuženi su Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići. Svi su bili vodeći članovi Glavnog štaba OVK.

Svjedok Rahmanaj je, pozivajući se na iskaze drugih ljudi, posvjedočio da je OVK "krajem 1998. ili početkom 1999" u okolini Kline ubila Avdulja Gašija, koga je optužila da je "kolaborant" zato što je bio šumar.

"Ja ga nisam smatrao kolaborantom, ali oni jesu možda zato što je, kao šumar, bio jedan od rijetkih (Albanaca) koji su bili zaposleni kod srpskih vlasti", rekao je u sudnici Rahmanaj.

On se ogradio da tačno "ne zna ko je ubio" Gašija.

Rahmanaj je izjavio i da su maskirani vojnici OVK ubili Ramiza Hodžu, proglasivši ga za "kolaboranta" samo zato što je sa svojim suseljanima zatražio dozvolu srpskih snaga da na njivama obave žetvu.

"Ramiz je prevodio šta seljani kažu, jer je ranije živio u Sloveniji i govorio je srpski", objasnio je svjedok.

Dogovor da mještani požnju ljetinu bio je, po Rahmanaju, postignut, a "komandanti srpskih snaga su tražili da se OVK ne miješa".

Tri dana kasnije, međutim, maskirani vojnici OVK došli su u lokalnu džamiju i odveli Ramiza Hodžu.

"Stavili su ga u gepek automobila...koji je imao amblem OVK i odveli ga", ispričao je Rahmanaj.

U gepeku istog automobila već je bila još jedna osoba, Salman Biniši, koga su pripadnici OVK izveli iz obližnje prodavnice.

"Oni su pronađeni mrtvi 10 minuta kasnije, pored puta, kilometar do dva od džamije", rekao je Rahmanaj, pozivajući se na ono što mu je naknadno prenio Hodžin brat.

"Da li je Ramiz Hodža bio kolaborant", pitao je tužilac Mat Holing.

"Po mom mišljenju - nije", odgovorio je svjedok.

Rahmanaj je potvrdio i da je OVK uhapsila i pritvorila Fatona Rudija, pristalicu Ibrahima Rugove iz Mališeva, zbog njegovih "političkih aktivnosti".

Zastupnik žrtava u ovom procesu Sajmon Loz ispitivao je, potom, svjedoka o desetinama Srba koje je OVK, sredinom jula 1998., otela u Orahovcu i pritvorila u Mališevu, a nešto kasnije strijeljala.

Po optužnici, OVK je, 27. i 28. jula 1998, ubila 25 Srba kod pećine Volujak, u kojoj su kasnije pronađena njihova tijela.

Te žrtve je, kako tvrde tužioci, OVK prethodno, tokom i poslije napada na Orahovac, 17. jula 1998, otela u tom gradu i okolini, a potom prebacila u pritvor u Mališevu.

Rahmanaj je, na Lozova ponovljena pitanja, insistirao da, iako je tada bio vojni policajac u Mališevu, nije znao da su Srbi bili pritvoreni u tom gradu pod kontrolom OVK.

"Ni danas ne vjerujem u to", kazao je svjedok.

Tvrdio je da je za pritvaranje i ubistvo Srba iz Orahovca čuo tek 2019. tokom razgovora sa tužiocima.

Svjedok je, sa druge strane, potvrdio da je on tada žene iz jedne srpske porodice smjestio u Mališevu i da je vojnicima OVK zabranio da bilo koga, osim njega, puste u tu prostoriju.

"Dakle, vi ste smatrali da su one u opasnosti", sugerisao je zastupnik žrtava Loz.

"Da, imajući u vidu brojne masakre koje su prethodno počinile srpske snage, plašio sam se da bi neko mogao pokušati da se osveti", odgovorio je Rahmanaj.

Prije Rahmanaja, sudije su danas saslušale iskaz još jednog svjedoka optužbe, Albanca koga su vojnici OVK 1998. uhapsili, pritvorili pod neljudskim uslovima, zlostavljali i teško prebili.

Sljedećeg svjedoka tužilaštva, raspravno veće saslušaće u srijedu, a za sjutra je planirana rasprava o stanju u postupku.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dvije tačke) i ubistva (dvije tačke).

Navedene zločine, pripadnici OVK pod komandom optuženih počinili su, po optužnici, u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 102 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

U optužnici je identifikovano 75 žrtava - 51 srpska, 23 albanske i jedna romska.

Šest tačaka optužnice tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Kransićija za zločine protiv čovječnosti, a četiri tačke za ratne zločine.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad cijelim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala "protivnicima".

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sulejman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi izjavili su da nisu krivi. Oni su u pritvoru u Hagu od hapšenja na Kosovu u novembru 2020.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније