Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

M.V.

25. 09. 2024. 16:44 >> 16:44
Čitaj mi:

đurić

Srbija će nastaviti da se zauzima za mir u Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić u prvom susretu sa novim šefom ukrajinske diplomatije Andrijem Sibigom u Njujorku rekao je da će Srbija nastaviti da šalje pomoć Ukrajincima, prenosi Slobodna Evropa.

Đurić je naveo da će Srbija nastaviti da dosljedno, u skladu sa međunarodnim pravom, podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova u Beogradu.

On je izrazio nadu da će međunarodna zajednica sa više posvećenosti raditi na traganju za mirnim rješenjima.

"Šef srpske diplomatije je zahvalio sagovorniku na podršci koju Ukrajina pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, istakavši da je naša opredijeljenost za mir i rješavanje problema dijalogom univerzalna, i da se odnosi i na izazove sa kojima se srpski narod suočava na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu MSP Srbije. 

Đurić je rekao i da građani Ukrajine mogu da računaju na solidarnost i podršku Srbije, koja će, u skladu sa svojim mogućnostima, nastaviti da šalje pomoć kako bi se olakšala humanitarna kriza u toj zemlji.

U saopštenju se dodaje da je Đurić rekao da je Srbija pokrenula proceduru za imenovanje ambasadora u Ukrajini.

Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i podržala je više rezolucija Ujedinjenih nacija kojima se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu. Međutim, Srbija se nije pridružila zapadnim sankcijama Rusiji, pišem Slobodna Evropa. 

U Njujorku zasjeda Generalna skupština UN, a na dnevnom redu je, između ostalog, i Ukrajina.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, u govorima u UN i sastancima u Bijeloj kući za vreme njegove posjete SAD-u ove nedjelje, se nada da će pokušati da ubijedi zapadne saveznike da dobije dozvolu da proširi kapacitete svoje vojske da snažnije udari Rusiju unutar njenih granica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније