Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.J. [ RSE ]

10. 08. 2024. 19:13 >> 21:04
3
Čitaj mi:

na terazijama

Protest protiv iskopavanja litijuma u Beogradu

Više hiljada građana okupilo se danas na Terazijama u Beogradu u znak protesta protiv rudarenja litijuma u Srbiji i kompanije Rio Tinto, koji organizuju ekološke organizacije.

Okupljeni nose transparente "Stop Rio Tinto", "Ne rudniku, eksploataciji, iseljenju", "Rio Tinto marš iz Srbije" i skandiraju "Nećete kopati", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Glumica i ekološka aktivistkinja Svetlana Bojković rekla je da je Srbija "žrtvovana kao buduća rudarska kolonija i deponija".

"To nećemo dozvoliti. Zato smo danas ovdje da dignemo svoj glas, ne pristajemo i branimo opstanak u svojoj zemlji", rekla je Bojković.

Profesorka Hemijskog fakulteta Dragana Đorđević rekla je da štete od rudnika ne mogu da se saniraju.

"Zaostale jalovine truju vjekovima, pa i milenijuma. Mi već imamo takva mjesta u Srbiji. Ali to rudarenje nije bilo tako intenzivno kao ovo danas što se planira", poručila je Đorđević.

Ovo je poslednji u nizu od 50 okupljanja građana započetih krajem juna u Srbiji, povodom najava otvaranja rudnika litijuma u dolini rijeke Jadar, na zapadu zemlje.

O protestima su se oglasili brojni državni zvaničnici, koji su se složili sa predsjednikom Srbije Aleksandarom Vučićem u ocjeni da je osnovni cilj današnjeg protesta rušenje vlasti na ulici.

Vučić je više puta pozitivno govorio o projektu Jadar i navodio da bi rudnik litijuma kompanije Rio Tinto trebalo da počne da radi 2026. godine, "ukoliko se obezbijede garancije da neće biti ugrožavanja životne sredine i zdravlja ljudi".

Sa druge strane, ekološki aktivisti i dio stručne javnosti ukazali su na nesagledive posljedice po životnu sredinu.

Ustavni sud je 11. jula poništio odluku Vlade Srbije koja je 2022. godine stopirala projekat Jadar.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније