Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.B. [ N1 ]

07. 08. 2024. 21:13 >> 21:13
8
Čitaj mi:

"RIO TINTO, NEĆEŠ KOPATI"

Protesti u više gradova Srbije protiv iskopavanja litijuma

U Kragujevcu, Novom Sadu, Bajinoj Bašti i Obrenovcu večeras su održani protesti protiv iskopavanja litijuma i bora u Srbiji, kao dio serije protesta koji se održavaju širom države.

U Novom Sadu je protest nazvan "Rio Tinto, nećeš kopati", obratilo se pet govornika, a potom je održana šetnja od Trga slobode do Varadinskog mosta.

Građani su, navodi reporterka N1, počeli da se okupljaju oko 18.30, a u 19 časova i dalje su pristizali. Oni su u rukama nosili zastave Srbije, transparente sa porukama protiv kompanije Rio Tinto, dok stranačkih obilježja nije bilo, pošto je i više puta isticano da je ovo građanski, a ne stranački skup.

Jedan od organizatora Milenko Vujić iz Udruženja građana "Most solidarnosti", tri dana isteka prije roka koji su aktivisti dali vlasti, rekao da se iskreno nada da će vlast čuti svoje građane i smiriti "ovu suludu situaciju i zaustaviti kopanje".

„Ja se iskreno nadam da vlast mora da čuje poruku ovih građana danas u Novom Sadu, ali i poruku građana širom Srbije koji su protestovali svih ovih dana i da će smiriti situaciju, da će odustati od tog suludog projekta Rio Tinta i iskopavanja litijuma. Ljudi u Jadru nemaju izbora, oni su satjerani uza zid, njihovi životi su u pitanju, a mi moramo pokazati solidarnost i zaštiti njihove živote. Niko nema pravo da uništava nečije živote zbog svog biznis plana, svoje koristi. Nadam se da neće doći do eskalacije, a da li će – zavisi od današnje vlasti“, rekao je Vujić za N1.

"Dokle nas ima, dok dišemo, borićemo se za naše vode, vazduh, zemlju", izjavio je sociolog Jovo Bakić na protestu u Novom Sadu. Bakić je bio posljednji govornik na skupu, koji se večeras održao u više gradova Srbije, a nakon njegovog govora je krenula protestna šetnja Novim Sadom.

„Dobro vam veče, a njima ćemo poželeti košmarne snove jer ništa drugo zaslužili nisu“, izjavio je Bakić okupljenima u Novom Sadu.

"Mi imamo ozbiljnog protivnika, to nije samo nepomenik. Nepomenik je sramota koja je ophrvala sve nas, neda nam da dišemo. Rio Tinto je zlo koje stoji iza nepomenika", naveo je Bakić.

Kako je kazao, Rio Tinto je u vlasništvu najbogatijih kompanija na svijetu.

"Mi imamo protiv sebe najbogatije kompanije na ovome svijetu. Mi smo u lošem položaju. Ali nema predaje. Dok nas ima, dok dišemo, borićemo se za naše vode, vazduh, zemlju", kazao je Bakić obraćajući se okupljenima.

Govor je završio rečima „pobuna, pobuna“.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније