Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.Č.J. [ Beta/N1 ]

01. 08. 2024. 08:12 >> 10:23
Čitaj mi:

kosovo

Bivši direktor RTK: Kurti me je pozvao, želio je moju smjenu

Bivši generalni direktor Radio-televizije Kosova (RTK) Škumbin Ahmetdžekaj rekao je da je postojao veliki politički pritisak za njegovu smjenu i da je taj pritisak inicirao premijer Kosova Aljbin Kurti, koji je na jednom sastanku tražio da bude smijenjen.

"Moja asistentkinja me je obavijestila da imamo zahtjev za sastanak sa premijerom Kosova 3. decembra 2023. Bila je nedjelja. Nije da smo se lično sreli sa premijerom Kurtijem, sreli smo se u intervjuima za strane medije, ali od izbora nikada nijesmo imali kontakt i mislim da prvi put generalni direktor nije imao direktan kontakt sa premijerom“, rekao je Ahmetdžekaj za Klan Kosova.

Rekao da je pozitivno odgovorio na poziv za sastanak sa premijerom, vjerujući da će se na sastanku razgovarati o mogućnosti povećanja budžeta RTK-a, ali je Kurti zapravo tražio smjenu u rukovodstvu javne televizije, a pod tim je mislio na odlazak Ahmetdžekaja sa mjesta generalnog direktora RTK.

"Kurti je prihvatio da postoji promjena u RTK-u, ali je smatrao da treba da dođe do mnogo dublje promjene, razradio je promjene, bio je svjestan reforme koju sam predstavio odboru i u jednom trenutku Kurti je rekao da je vrijeme za promjene, da je došao trenutak za novi razvoj RTK-a i on mi je na neki način rekao da bih vjerovatno bio dobar da predstavljam Kosovo, što je pomenuo kao opciju“, rekao je Ahmetdžekaj.

Bivši generalni direktor RTK-a je rekao da je dan nakon sastanka sa premijerom Kurtijem pozvan na sastanak sa ministrom kulture, omladine i sporta Hajrulom Čekuom, koji je želio da se uvjeri da je Ahmetdžekaj razumio poruku Kurtija.

"Razgovarali smo o sastanku dan ranije, šta smo razumjeli, konkretno šta bi me natjeralo da podnesem ostavku na mjesto generalnog direktora, jer je opšta volja da se promijeni menadžment RTK, da imamo nove direktore i da RTK napreduje dalje sa bilo kim“, rekao je Ahmetdžekaj.

On je 7. jula podnio ostavku zbog kako je naveo političkih pritisaka kojima je bio izložen.

Poslije njegove ostavke za v. d. generalnog direktora je imenovana Zana Spahiu koje je tokom prošle nedjelje takođe podnijela ostavku zbog prenošenja teksta iz portala „Slobodna Bosna“ u kojem se pored ostalog pisalo da su kosovski portali Nacionale“ i "Periskopi“, - kritičari Vlade Kurtija-  finansiraju od strane srpskih vlasti i predsjednika Aleksandra Vučića.

Na Kosovu je bilo reakcija na taj tekst, uglavnom zbog činjenice da je RTK emitovao dio teksta u kojem se optužuju dva medija, a potom su ga dijelili pojedini članovi Vlade i poslanici Samoopredjeljenja.

Opozicione stranke na Kosovu saopštile su da se RTK "pretvorio u oruđe od običnog interesa vlasti“, dok su Asocijacija novinara Kosova i nevladine organizacije i aktivisti zahtijevali smjenu Borda i rukovodstva televizije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније