Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.B. [ RSE ]

22. 07. 2024. 12:28 >> 12:28
1

Savjet EU

Donijeli odluku o ukidanju viza za Srbe sa Kosova

Savjet Evropske unije donio je odluku da se ukine vizni režim za građane Kosova koji su nosioci srpskih pasoša, izdatih od strane Koordinacionog direktorata Srbije.

Odluka je donesena na nivou ministara inostranih poslova na posljednjem sastanku.

Usvajanjem od strane Savjeta EU, završavaju se svi zakonodavni procesi.

Čim uredba stupi na snagu, što će se desiti 20. dana od dana objavljivanja u Službenom listu EU, počeće da se primjenjuje u svim državama članicama EU.

"Savjet EU je danas usvojio uredbu kojom se obezbjeđuje da cio region Zapadnog Balkana podliježe istom viznom režimu, ukidanjem isključenja koje je ranije važilo za nosioce srpskih pasoša izdatih od strane Koordinacionog direktorata Srbije", navodi se u saopštenju EU.

Procedure o ukidanju viznog režima za građane Kosova koji posjeduju samo pasoše Srbije su otpočele u svjetlu odluke o bezviznom režimu sa Kosovom, koje je stupilo na snagu prvog januara ove godine.

Kosovo ne priznaje taj pasoš i nosioci tih pasoša ne mogu da lete sa aerodroma u Prištini.

Ukidanjem viza za kosovske pasoše, kosovski građani koji su posjedovali samo dokumente koje je izdavala Koordinaciona uprava Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u Beogradu za građane na Kosovu, ostali su jedini u regionu kojima je potrebna viza za putovanja u Šengen zonu.

Evropska komisija je u novembru prošle godine predložila ukidanje viza za ovu kategoriju građana.

Evropski parlament je o tome glasao u aprilu ove godine.

Povodom ovog reagovala je Vlada Kosova. Vicepremijer Kosova je u novembru 2023. rekao da "priznavanje ovih dokumenata podriva integraciju srpske zajednice, šteti našim dugogodišnjim naporima (oko integracije Srba)".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније