Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

17. 07. 2024. 12:46 >> 12:45
Čitaj mi:

CENTAR ZA UPRAVLJANJE KRIZAMA

U S. Makedoniji 18 požara, u pomoć dolazi i herkules iz Rumunije

U Sjevernoj Makedoniji je trenutno 18 požara na koje se od rane zore potivpožarno djeluje na zemlji i uz vazdušnu podršku makedonskih i stranih letjelica, objavio je danas prije podne državni Centar za upravljanje krizama (CUK).

Direktor CUK Stojanče Angelov rekao je da su na veliki požar na planini Serta, kod negotinskog sela Kalanjevo, poslata četiri helikoptera, od kojih su dva helikoptera makedonske vojske, jedan policijski helikopter i da će im se pridružiti crnogorski helikopter.

"Na teritoriji opštine Đevđelija, iznad sela Negorci, šaljemo dva slovenačka helikoptera. Na teritoriju opštine Novo Selo, na planinu Ogražden, na samoj bugarskoj granici, šaljemo veliki turski helikopter, kao i veliki srpski helikopter, koji nosi pet tona vode", rekao je CUK-a.

Angalov je to rekao u video izjavi nakon brifinga sa pilotima helikoptera koji učestvuju u gašenju požara koji su zahvatili Sjevernu Makedoniju (facebook.com/CUKnaRSM).

Dodao je da će nešto kasnije svi protivpožarni avioni "er traktori", tri Uprave za zaštitu i spasavanje Sjeverne Makedonije i dva turska, zajedno sa hrvatskim kanaderom, poletjeti ka planini Serti, da gase požar na teritoriji opštine Štip, iza sela Dragoevo.

"Danas ćemo pokušati da uspostavimo kontrolu nad ovim velikim požarom, koji već nekoliko dana gori na planini Serta. Na svim mjestima gdje će letjelica djelovati na zemlji imamo vatrogasne jedinice, kojima se trenutno pridružuje 100 vojnika i 30 pripadnika policije", rekao je Angelov.

Istakao je da će u danas na skopski aerodrom sletjeti avion iz Rumunije "herkules", koji nosi takozvane vodene bombe veće od pet tona, a zajedno sa njim će doletjeti još jedan avion koji služi kao logistika.

Prema riječima Angelova, na teritoriji Sjeverne Makednije gori nekoliko "ozbiljnih i opasnih požara za koje će vjerovatno biti potrebna vazdušna podrška".

"Riječ je o požarima na teritoriji opština Čaška, Dolneni, Studeničani, Zelenikovo, a ima i požar ispod vrha Solunske glave, kao i požar kod Radoviša", rekao je direktor Centra za upravljanje krizama Sjeverne Makedonije Stojanče Angelov.

Prema informacijam CU-a, u Sjevernoj Makedoniji je u posljednja 24 časa registrovano ukupno 36 požara na otvorenom, od kojih je 18 aktivno i jutros.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније