Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.B. [ RTS ]

10. 07. 2024. 17:29 >> 17:29
Čitaj mi:

PODACI ZAVODA ZA STATISTIKU

Svaki treći brak u Srbiji završi razvodom

U Srbiji je prošle godine zaključeno 31. 670 brakova, što je za 3,5 odsto manje nego 2022. godine, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Dodao je, takođe, da je kod prvih brakova, kojih je zaključeno 25.887, zabeležen pad od 3,8 odsto u odnosu na 2022. godinu, prenosi RTS. 

Broj zaključenih brakova na 1.000 stanovnika iznosio je 4,8, naveo je RZS, istakavši da su se mladoženje ženile u prosjeku sa 34,5 godina, a nevjeste udavale sa 31,4 godine.

Najzastupljeniji su etnički homogeni brakovi, odnosno brakovi koje su zaključili supružnici iste nacionalnosti i takvih brakova je bilo 84,8 odsto, odnosno 26.841, ističe RZS.

RZS navodi, takođe, da je lane razvedeno 10.175 brakova, odnosno za 3,7 odsto više u odnosu na 2022. godinu.

Deca su nakon razvoda najčešće dodjeljivana majkama i to u 3.613 razvedenih brakova, odnosno 68,6 odsto.

Iz RZS navode da je broj zaključenih brakova u Srbiji od 2019. do 2023. godine u prosjeku iznosio 31.283, dok je prosječan broj razvedenih u istom periodu iznosio 9.873.

Podaci su pokazali da muškarci i žene sve kasnije ulaze u brak, ali se kasnije i razvode.

Razlika u godinama između supružnika u prosjeku iznosi nešto više od tri godine, pri čemu su muškarci najčešće stariji od žena – što važi i za zaključene i za razvedene brakove.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније