Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Slobodna Evropa [ M.V. ]

28. 06. 2024. 13:39 >> 13:39
10
Čitaj mi:

REAGOVANJE

Vlada Srbije: Za Srbiju na Kosovu i Metohiji nema pravde

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo nazvala je skandaloznom presudu Osnovnog suda u Prištini protiv četvorice građana srpske nacionalnosti zbog učešća u kriminalnoj grupi koja je organizovala ubistvo Olivera Ivanovića.

"Današnja skandalozna presuda protiv četvoro Srba koje Kurtijevo pravosuđe na sve moguće načine pokušava da dovede u vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića, politički je motivisana", saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo.

Dodaje se da je presuda donijeta "bez konkretnih dokaza, pod značajnim političkim i medijskim političkom iz Prištine", te da je "Srbima presuđeno i prije samog suđenja, a optužba je tokom samog procesa tri puta mijenjana".

Kancelarija Vlade Srbije postavlja pitanje zbog čega je izricanje presude tempirano baš na Vidovdan "najveći praznik za srpski narod na Kosovu i Metohiji, ako ne da bi Priština stvorila novu predstavu za javnost i ponovo se obrušila na Srbe". 

U saopštenju se dodaje da je "odavno poznato da za Srbiju na Kosovu i Metohiji nema prava ni pravde i da važi da ih kadija i tuži i sudi, što i današnja presuda pokazuje".

Kancelarija Vlade Srbije najavljuje da će, uprkos svemu, nastaviti da se bori da se otkrije "prava istina o ubistvu Olivera Ivanovića, a montirane Kurtijeve procese, političke presude i kriminalizaciju Srba nikada nećemo prihvatiti".

Osnovni sud u Prištini osudio je 28. juna Nedeljka Spasojevića na četiri godine i šest mjeseci zatvora zbog učešća u kriminalnoj grupi koja je organizovala ubistvo Olivera Ivanovića. Dragiša Marković i Žarko Jovanović su osuđeni na po četiri godine zatvora, Marko Rošić na deset, dok je Silvana Arsović oslobođena optužbi.

Optuženi nijesu prisustvovali izricanju presude.

Svi su se ranije izjasnili da nijesu krivi za optužbe koje im se stavljaju na teret.

U vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića tužilaštvo dovodi još Željka Bojića (bivši šef operative Policije Kosova za region Sjever), Milana Radoičića (bivši potpredsjednik Srpske liste) i Zvonka Veselinovića (biznismen sa sjevera Kosova).

Protiv njih trojice na Kosovu nije podignuta optužnica jer se nalaze u bjekstvu.

Radoičić i Veselinović se u optužnici pominju kao "vođe kriminalne grupe", koja je planirala ubistvo političara Olivera Ivanovića.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred svojih stranačkih prostorija u Sjevernoj Mitrovici na severu Kosova.

Ubistvu je prethodila hajka protiv Ivanovića tokom predizborne kampanje za kosovske lokalne izbore novembra 2017. godine.

Zbog zastrašivanja Srba na sjeveru Kosova, četvoro kandidata sa njegove liste se povuklo a njemu je u Sjevernoj Mitrovici zapaljen i automobil.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније