Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ M.V. ]

23. 06. 2024. 17:46 >> 17:46
10

BRITANSKI LIST PIŠE

Fajnenšal tajms: Procjena da je Srbija indirektno izvezla municije u Ukrajinu za 800 miliona eura

List "Fajnenšal tajms" objavio je procjene da je Srbija indirektno, preko drugih zemalja, od početka ruske invazije na Kijev izvezla u Ukrajinu municije u vrijednosti od 800 miliona eura.

Procjene podijeljene sa "Fajnenšal tajmsom", o kojima taj britanski list piše u članku pod nazivom "Srbija gleda kroz prste to što joj municija završava u Ukrajini", pokazuju da Srbija diskretno povećava prodaju municije Zapadu jačajući odbranu Ukrajine, iako je samo jedna od dvije evropske zemlje koje se nijesu pridružile zapadnim sankcijama Rusiji.

Kako je sinoć prenio Radio Slobodna Evropa (RSE), taj list ukazuje da je predsjednik Srbije Aleksandar Vućić potvrdio da je informacija o vrijednosti municije uglavnom tačna, i predstavio prodaju kao poslovnu priliku.

Citiraju se riječi Vučića da Srbija izvozi svoju municiju, da ne može da izvozi u Ukrajinu ili Rusiju, ali da ima mnogo ugovora sa Amerikancima, Špancima, Česima, drugima.

"Šta oni s tim rade na kraju je njihov posao", rekao je Vučić, prenio je list.

Vučić je rekao da ne zna gdje odlaze granate i da to nije njegov posao, da je njegov posao da osigura da Srbija svojom municijom posluje legalno, i da se ta municija prodaje. On je takođe rekao da Srbija ima prijatelje i u Kijevu i u Moskvi i da su oni braća Sloveni.

Upitan da li je cifra približno tačna, Vučić je rekao da je u pitanju zarada ostvarena u period od dvije, tri godine, a ne u jednoj godini.

Vučić je rekao da Srbija ima zlatnu priliku jer je njeno oružje jeftinije nego na Zapadu i dodao da bi obim ukupnog izvoza municije mogao da se poveća.

Učešće Srbije u prometu municije u Ukrajinu je dovoljno prikriveno da zvanični podaci to ne odražavaju, smatraju diplomate i analitičari.

Institut za svjetsku ekonomiju Kiel, koji prati podršku Ukrajini, nije direktno pratio aktivnosti Srbije i nije naišao na sistematske dokaze o doprinosu Beogradu, rekao je Kristof Trebeš, koji rukovodi tim naporima, piše "Fajnenšal tajms".

List podsjeća da se Vučić odupro pritisku Zapada da usvoji režim sankcija Rusiji i da je dozvolio nastavak ruskih letova, iako kaže da je posvećen tome da Srbija postane članica EU.

"Evropa i SAD su godinama radile na tome da Vučića udalje od Putina", rekao je zapadni diplomata za "Fajnenšal tajms" i dodao da je ključni igrač američki ambasador Kristofer Hil, koji je u Beograd stigao mjesec dana posle početka ruske invazije.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније