Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

12. 06. 2024. 17:02 >> 17:02
52
Čitaj mi:

VUČIĆ ZA "AVAZ"

"Balkan će se smiriti kada se sporovi budu rješavali bez stranih posrednika"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da stranci iz Rezolucije 1244 i Briselskog sporazuma "uzimaju samo ono što im se sviđa", a da vjeruje da će se situacija u regionu stabilizovati kada se problemi i sporovi budu rješavali dogovorom, bez stranih posrednika.

"Sviđa im se u Rezoluciji 1244 da mogu da pošalju NATO trupe na Kosovo, ali im se ne sviđa da Srbija pošalje do hiljadu svojih vojnika i policajaca... Srbija mora sve da ispuni od pravosuđa do policije na sjeveru, ali Zajednica srpskih opština ne može, jer možda nije u skladu sa Ustavom Kosova", rekao je Vučić u intervju za sarajevski list "Dnevni avaz".

Predsjednik je dodao da će se stanje na Balkanu smiriti onda kada države regiona same počnu da rješavaju svoje probleme, kada više ne bude bilo posrednika u razgovoru.

"Ja im kažem ajde da se nađemo gdje hoćete - hoćete u Goraždu, hoćete u Banjaluci, hoćete u Nišu, u Grudama ili bilo gdje. Hajde da razgovaramo o problemima, ali da budemo sami", rekao je on.

Vučić dodaje da nije moguće govoriti da u Srbiji vlada diktatura, da su svi drugi pametni i dobri, kada je u državi dozvoljeno neistomišljenicima da "viču svaki dan, trče okolo, oglašavaju se sa zvučnika" i da se svakog dana organizuje "jedno 50 protesta na sve moguće strane".

"Srbiji se postavljaju dvostruki aršini i u vezi sa Evropskom unijom. Kada pogledate na razvijene države Evrope, sedam njih izbodeno nožem, i to političara tokom kampanje za evropske izbore, a da ODIHR nije izašao sa nikakvim saopštenjem kojim osuđuje nasilje. Ali nećete čuti da tamo ima nasilja. To ne važi za njih u cijeloj Evropi, to važi samo za nas male", kazao je on.

On je dodao da je SNS za opoziciju kao Real Madrid ali sa (Kilijanom) Mbapeom (jedan od najboljih svjetskih fudbalera) i da opozicija umjesto da se bavi sobom i rješava svoje probleme uvijek traži neke skandale.

"Sad smo još veći. I po pitanju organizacije, po pitanju svega. Zato ste i vidjeli one idiotske predstave oko upadanja u naš kol centar (call). Šta je problem sa kol centrima u svakoj zemlji se oni podrazumevaju, imamo na stotine takvih centara. Na stotine, dvije ili tri stotine. Mi smo ozbiljno organizovana politička organizacija koja hoće da izvede ljude za koje je sigurna da glasaju za nju", kazao je on.

Vučić je na pitanje novinara o Svesrpskom saboru kazao da, kada su Bošnjaci u Sarajevu imali svoje okupljanje nije bilo nikakve reakcije iz Beograda, a da se u "Srba to odmah zove saborovanje".

"Problem je što ja moram da razgovaram sa Ambasadom SAD. Ja mislim da je dobro sa našim američkim partnerima da imamo tu vrstu formalno i suštinski pravne diskusije. Zato što ćemo time mnogu stvari da razjasnimo i da razgraničimo", kazao je on aludirajući na reakciju ambasade SAD u BiH na Deklaracioju o svesrpskom saboru.

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici Vučić kaže da on nikada nije govorio o pravnoj prirodi samog akta već da ga zanima zbog čega se to pitanje poteže u ovom trenutku i da li bi takav potez mogao da donese pomirenje u regionu.

"Različite smo argumentacije koristili. Nijeste mogli kod mene da slušate priču o pravnoj prirodi samog akta. Ja sam postavljao tri pitanja suštinska. Prvo, zašto u ovom trenutku, kome je to potrebno i šta donosi ta rezolucija", rekao je Vučić.

On je dodao da se njegovo drugo pitanje odnosi na pomirenje u regionu, odnosno na pitanje da li je ta rezolucija donijela pomirenje.

"Pod broj tri - što otvarate Pandorinu kutiju? Zbog toga ćemo sada da imamo još problema u budućnosti i u regionu, jer će da slijede predlozi rezolucija i o Jasenovcu, ali i mnogim drugim mjestima. Jesam li ja u pravu ili oni", zapitao je Vučić.

Пратите нас на

Коментари52

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније