Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.B. [ N1 ]

28. 05. 2024. 11:37 >> 11:39
2
Čitaj mi:

KURTI

"SAD previše blage prema Srbiji, da uvedu rok za sankcije Rusiji"

EU i SAD su bile previše blage prema Srbiji i trebalo bi da joj odrede rok za usvajanje sankcija Rusiji, rekao je kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu za Fajnenšal Tajms.

On je dodao da je usklađivanje spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU od ključne važnosti kako bi na Kosovu postojao osjećaj bezbjednosti.

“Kada Srbija uvede sankcije Ruskoj Federaciji, to bi bio trenutak u kome bi oni pokazali da žele da se integrišu u EU, a Srbija bez Rusije ne može da ugrozi bezbjednost kontinenta. Tada bih mogao da povjerujem da oni u suštini žele mir,” rekao je Kurti u intervjuu.

On je pravdao prošlonedjeljnu akciju kosovske policije, koja je upala u nekoliko filijala banke “Poštanska štedionica“ na sjeveru Kosova i zaplijenila dinare, čije korišćenje je „stavljeno van zakona“.

Kurti tvrdi da takva ograničenja proizilaze iz uUstava Kosova, koji predviđa samo jedno sredstvo plaćanja. On je dodao da dvije trećine Srba dobija novac od Kosova u eurima.

Premijer Kosova je odbio da kaže kada će Priština povući specijalnu policiju iz opština na sjeveru Kosova, ali je insistirao da „Srbija povlači pritužbe na njihovo prisustvo”.

U intervjuu za Fajnenšal Tajms Kurti je priznao da „ponekad postoje razlike“ u stavovima između njega i njegovih evropskih i američkih saveznika „kada su u pitanju strategije, operacije i taktike na terenu, ali i kada su u pitanju odnosi sa Srbijom“.

On navodi da nema ramimoilaženja kada su u pitanju vrijednosti ili osnovni principi.

“Meki pristup Zapada je posljedica velikih nada da će Srbija pre nego kasnije uskočiti u zapadni demokratski tabor. Po mom mišljenju, predugo smo čekali da bismo i dalje imali nadu,“ rekao je Kurti za FT.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније