Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

slobodnaevropa.org/M.L.B.

23. 05. 2024. 16:03 >> 16:04
10
Čitaj mi:

U NAREDNIH 30 DANA

Vlada RS ponudiće Federaciji BiH "mirno razdruživanje"

Vlada Republike Srpske u narednih 30 dana će kreirati sporazum koji će biti upućen drugom BIH entitetu, Federaciji Bosne i Hercegovine o "mirnom razlazu" u Bosni i Hercegovini, saopštio je danas premijer RS Radovan Višković nakon sjednice Vlade RS u Srebrenici.

Sjednica Vlade RS održana je uoči zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda(UN) na čijem dnevnom redu je Rezolucija o Srebrenici.

"Ovo nije secesija, mirno razdruživanje nije secesija, ustavom zagarantovano pravo je mirno razdruživanje. Mi ćemo ponuditi, ako vi nas smatrate genocidnim narodom, što mi nismo, onda ne moramo skupa da živimo", poručio je Višković, ne navodeći druge detalje koraka koje će preduzeti, niti šta bi sporazum mogao sadržati.

Sjednici je prisustvovao i predsjednik RS Milorad Dodik.

On je na pres konferenciji, između ostalog, naveo da će na "Saboru srpskog naroda" koji bi trebalo da bude održan u Beogradu 8. juna tražiti podršku od vodstva Srbije vezano za razdruživanje RS i FBiH.

Rezoluciju, kojom se predlaže da 11. jul bude proglašen Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, sponzorisalo je tridesetak država. Zvanični predlagači rezolucije o Srebrenici su Njemačka i Ruanda.

Rezoluciju su do sada podržale sve zemlje Zapadnog Balkana, osim Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Uprkos presudama međunarodnih sudova, zvanični Beograd i vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska negiraju da je u Srebrenici u julu 1995. godine počinjen genocid nad Bošnjacima, već govore o "strašnom zločinu".

Srbija aktivno lobira protiv usvajanja rezolucije, a Skupština RS je dan pred razmatranje rezolucije u UN usvojila protestnu notu, upućenu članicama Ujedinjenih nacija, kojom se traži povlačenje rezolucije.

Uoči glasanja u Skupštini UN, u Srebrenici, Banjaluci i drugim gradovima u entitetu postavljeni su bilbordi i zastave bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska i Srbije.

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније