Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

17. 05. 2024. 13:34 >> 13:33
Čitaj mi:

HDZ I DOMOVINSKI POKRET

Plenković predstavlja ministre i program vlade

Mandatar za sastavljanje nove hrvatske vlade i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković predstavlja danas u Saboru nove ministre i program vlade koju je sastavio HDZ s desničarskim Domovinskim pokretom, a u kojoj nema predstavnika srpske nacionalne manjine.

Sjednica Sabora počela je jutros slobodnim govorima, u toku je rasprava o novoj vladi i usljediće glasanje.

Plenković je sinoć dostavio Saboru popis ministara i program nove vlade u kojem je navedeno da su priroteti nove vlade uspješna, vitalna, pravedna, održiva i suverena Hrvatska.

Kao ciljevi su navedeni, među ostalim, rast prosječne plate sa sadašnjih oko 1.250 eura na 1.600 eura i podsticanje otvaranja 125.000 radnih mjesta.

Nova vlada imaće 18 umjesto dosadašnjih 16 ministarstava, a tri će pripasti Domovinskom pokretu koji je dobio ministarstva poljoprivrede, privrede i novoosnovanog ministarstva demografije. Vlada će imati sedam potpredsjednika, od kojih je jedan iz DP.

Popis pokazuje da se Plenković nije odrekao nijednog člana prethodne vlade iz HDZ, pa ni onih na čija mjesta dolaze ministri iz Domovinskog pokreta, već ih je samo rotirao na čelne pozicije drugih ministarstava.

Novo ime iz HDZ je samo Tonči Glavina koji će biti na čelu Ministarstva turizma i sporta.

Među ostalim, ministar spoljnih i evropskih poslova ostaje Gordan Grlić Radman, odbrane Ivan Anušić, a unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Opozicija je prvu sjednicu Sabora, koji je juče konstituisan izborom Gordana Jandorkovića (HDZ) za predsjednika, počela kritikom programa vlade i koalicije HDZ i DP.

U slobodnim govorima, opozocioni poslanici su isticali da je riječ o progamu podjele fotelje. Poslanica Socijaldemokratske partije Sanja Radolović ocijenila je da će kamen spoticanja nove vlade biti ideologija, da će DP pokušati da deratifikuje Istanbulsku konvenciju i da uskrati pravo žena na prekid trudnoće, što će biti "početak kraja nove vlade".

Poslanik Suverenista Marijan Pavliček istakao je da su članovi DP podnijeli krivičnu prijavu protiv Plenkovića, da su govorili da je njegova vlada veleizdajnička, a da sad "lete u zagrljaj HDZ".

Poslanica Marija Selak Raspudić (Klub poslanika nezavisni i Fokus) rekla je da se u programu buduće vlade navodi briga za nacionalne manjine.

"Ako ih je neko ugrozio, onda je to onaj isti koji sada pokušava da ponudi rješenje", ocijenila je ona.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović dao je prošle sedmice mandat za sastavljanje vlade Plenkoviću koji mu je donio potpise podrške 78 izabranih poslanika, dva više nego što je potrebno za sastavljanje vlade.

Potpise je prikupio pošto je dogovorio formiranje parlamentarne većine s desničarskim Domovinskim pokretom.

Uz potpise 61 poslanika HDZ i 12 od 14 izabranih na listi Domovinskog pokreta, Plenkovića je potpisima podržao i dio poslanika nacionalnih manjina jer te dvije stranke same nemaju dovoljan broj glasova, njih 76, za formiranje parlamentarne većine i vlade.

Među manjinskim poslanicima nijesu tri poslanika srpske nacionalne manjine iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), koja je dosad bila dio Plenkovićeve vlade i imala je mjesto potpredsjednika.

Domovinski pokret uslovio je podršku HDZ time da SDSS ne može da bude dio parlamentarne većine i buduće vlade.

Predsjednik SDSS i poslanik te stranke Milorad Pupovac izjavio je nedavno da osam poslanika manjina i dalje nastupa zajedno i podržavaju Plenkovića kao mandatara, ali da među njima postoje o tome kome mogu da daju podršku kad je u pitanju sastav Vlade.

Na parlamentarnim izborima, 17. aprila, nijedna stranka nije osvojila dovoljno mandata da samostalno formira parlamentarnu većinu i vladu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније