Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

K. J. [ Beta ]

23. 04. 2024. 22:00 >> 21:59
4
Čitaj mi:

STRATEŠKA KIČMA REGIONA

Mujanović: Režim u Beogradu želi da ugrozi BiH, Crnu Goru i Kosovo

Politikolog Jasmin Mujanović izjavio je da režim u Beogradu želi da ugrozi teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova, zbog čega su te tri zemlje "strateška kičma regiona Zapadnog Balkana".

Kako je naveo od pada Slobodan Miloševića pa do dolaska Aleksandra Vučića politika velike Srbije ili 'srpskog sveta' je ostala ista.

"Predsjednik Vučić je isti onaj radikal kakav je bio i devedesetih godina prošlog vijeka, kada je bio najradikalniji član Srpske radikalne stranke", ocijenio je Mujanović na Cetinjskom forumu "Oštra i meka moć na Zapadnom Balkanu: Demokratija, obrazovanje, bezbjednost".

Prema njegovim riječima, to nije sukob između Srba i Albanaca, Srba i Bošnjaka i Srba i Crnogoraca, već sukob između srpskih nacionalista i "gotovo svih ostalih" političkih pokreta i naroda na Zapadnom Balkanu.

Mujanović je ocijenio da je za region veoma važna stvar i borba za demokratiju, a protiv autokratije u Srbiji.

Slovenački političar Roman Jakič ocenio je da ruski uticaj "potresa Evropu, od istoka ka zapadu", zbog čega Evropa mora da mu se zajednički suprotstavi, takođe od istoka i zapada.

"Agresija Rusije nije samo protiv Ukrajine već i protiv cijelog Zapada", ocijenio je Jakič.

Novinarka iz Sarajeva Dženana Karup Druško ocijenila je da se danas globalno može uočiti pojava "postfašizma" čiji je dio i desničarski populizam.

"Između ostalog, to je posljedica činjenice da je Zapad na Balkanu želio da završi priču po svaku cijenu, po cijenu stabilokratije, a iznad principa pravde, istine, vladavine prava, ljudskih prava", kazala je ona.

Ona je ocijenila da je Srbija za Rusiju "idealan partner".

"Rusija je dobila otvorena vrata u Srbiji da radi šta hoće. Rusija u Srbiji djeluje institucionalno. Ministarstvo odbrane Rusije je otvorilo kancelariju u Ministarstvu odbrane Srbije, u Srbiji postoji Ruski humanitarni centar, za koji znamo šta radi, i tako dalje", kazala je Dženana Karup Druško.

Univerzitetski profesor iz Sarajeva Rusmir Mahmutćehajić ocijenio je da je genocidna ideologija u regionu preživela i "može se čuti svakoga dana kako ona živi".

Politički analitičar Ljubomir Filipović ocenio je danas da je u Crnoj Gori na djelu verska radikalizacija, kada je u pitanju Srpska pravoslavna crkva.

Sociolog Senadin Lavić ocijenio je da je ideologija "srpskog sveta" zapravo "iracionalni, nemoralni i zločinački poduhvat ljudskog zla".

"Zlo je pušteno na svetlost dana. Vrhunac velikosrbijanskog nacionalizma. 'Nož, žica, Srebrenica', kao i tvrdnja da se 'sa Muslimanima ne može živjeti'. To su fašističke parole", rekao je Lavić.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније