Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.B. [ Politika.rs ]

23. 04. 2024. 15:41 >> 15:58
3
Čitaj mi:

ŠEF DIPLOMATIJE U VLADI SRBIJE

Dačić: Osmani želi da Srbe predstavi kao zločinački narod

Ministar spoljnih poslova u Vladi Srbije Ivica Dacic rekao je danas da je jucerašnja sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih ancija kasnila, zbog toga što je predsjednica Kosova Vjosa Osmani uvela na sjednicu ljude koji nisu prethodno najavljeni.

Kako je kazao Dačić, namjera tog postupka je bila da se Srbi pred međunarodnom zajednicom predstave kao zločinčki narod i da su odgovorni za navodnih 20.000 silovanja.

Ministar je tokom gostovanja na TV Prva kazao da niko nije govorio o srpskim žrtvama i o zločinima nad Srbima i istakao da prištinske vlasti svaku sjednicu koriste da na njoj iznose laži.

„Mi smo tu imali direktno iznošenje milion laži koje služe upravo za to da se stvori jedan utisak da je zaista Srbija vršila genocid i da je Srbija vršila ratne zločine”, rekao je Dačić.

On je ocijenio da je uništen jedan međunarodni pravni poredak kada je donijeta odluka o agresiji, odnosno bombardovanju Srbije 1999. godine bez odluke SB UN.

„Zatim je uništen Savjet Evrope, zato što prima Kosovo koje nije država, što je suprotno statutu SE. Uništavate i sada kad je riječ o međunarodnim raznim aktima, kao što je ova rezolucija u Srebrenici. Otvarate Pandorinu kutiju koja ce dovesti do toga da svako može da podnose rezolucije protiv nekoga drugog”, rekao je Dacic.

Dačić je upozorio da će eventualno usvajanje rezolucije o Srebrenici stvoriti nestabilnost u regionu.

„Oko rezolucije bi trebalo uvijek da postoji konsenzus. U ovom slučaju, ne samo da nema konsenzusa u svijetu, već nema ni u samoj BiH. Niko se oko toga kao državni organ nije izjasnio u BiH”, rekao je Dacic.

Dacic je rekao da je Srbija pozvala sve zemlje da razmisle o odluci i da se ova rezolucija povuče.

„Naravno, ako ona ostane na dnevnom redu pozivamo zemlje da glasaju protiv, zato što mislimo da je u pitanju jedna velika manipulacija”, rekao je Dačić.

On je upitao zašto se ovom pitanje raspravlja nakon 29 godina.

„Ovo je jedan manevar da se ta stvar izvuče iz Savjeta bezbjednosti, da ide na Generalnu skupštinu, zato što Rusija onda ne može da stavi veto. Dakle, to su te neke geopolitičke igre”, zaključio je Dačić. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније