Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.J. [ Beta ]

03. 04. 2024. 21:03 >> 21:03
17

BRNABIĆ

"Najava opozicije da neće učestovati na beogradskim izborima 'šizofrena politika'"

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je izjavila da je najava opozicije da neće učestvovati na lokalnim izborima za gradsku vlast Beograda, koje je danas raspisala za 2. jun, pokazatelj koliko "šizofremo" izgleda politika opozicije čiji se zahtjevi "mijenjaju iz dana u dan".

"Da smo išli na ponovljene izbore, bili bi odmah u aprilu. To je još jedna kontradikcija", rekla je Brnabić za televiziju Pink.

Ona je kazala da ne zna "kakvo bi bilo opravdanje nekom da bojkotuje izbore koje je taj neko tražio".

"Već sljedeće nedelje pozivam da radimo dalje na preporukama ODIHR (Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava posle decembarskih izbora u Srbiji i za unapređenju izbornih uslova). Ukoliko neće da sjede sa nama da radimo, (treba) da nam pismeno dostave zahtjeve kako bi se dodatno poboljšali izborni uslovi", kazala je Brnabić.

Brnabić je navela da datum lokalnih izbora u Beogradu i to da li će istog dana biti lokalni izbori u još nekim lokalnim samoupravama, "nikakve veze nema sa izbornim uslovima".

"Što se tiče izbornih uslova, mi smo postigli potpuni konsenzus, mi kao vlast sa opozicijom iz 'Srbije protiv nasilja', čak i sa frakcijom oko Nestorovića. Pristali smo na birački spisak, na medije i preporuke ODIHR. Oni su rekli: 'Ili sve ili ništa', uključujući da ne žele da radimo nadzor na biračkom spisku, ni o medijskim uslovima, ni o preporukama ODIHR, jedino je važan datum", rekla je Brnabić.

Povodom zahtjeva da se osnuje komisija za uvid i nadzor jedinstvenog biračkog spiska, čiji bi članovi bili i iz opozicije i organizacija civilnog društva, Brnabić je kazala da je taj zahtjev "u načelu" prihvaćen, zato što vlast "nema šta da krije u vezi biračkog spiska", i da postoji spremnost da se "u narednih 48 sati oformi komisija".

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније