Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Бета [ R.B. ]

07. 12. 2023. 18:03 >> 18:02
1

PORUKE IZ BRISELA

S. Makedonija završila skrining, naredni korak ka EU zavisi od izmjene Ustava

Sjeverna Makedonija danas uspješno završava "skrining" i naredni korak u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU) zavisiće od usvajanja izmjene Ustava - izjavio je u Briselu njen vicepremijer i glavni pregovarač sa EU Bojan Maričić.

Maričić je u izjavi dostavljenoj medijima rekao da je proces "skrininga" trajao 15 mjeseci, uz angažovanje više od 1.000 učesnika i pripremu 850 "dinamičkih prezentacija" u 206 institucija.

​Najavio je da će Sjeverna Makedonija do kraja ove godine dostaviti Briselu ključna dokumenta što je obaveza iz Pregovaračkog okvira za njeno pristupanje EU, usvojenog 19. jula 2022. godine.

To su, precizirao je Maričić, "Mapa puta za vladavinu prava", "Mapa puta za reformu javne uprave" i "Akcioni plan za zaštitu i unapređenje prava pripadnika manjina i zajednica".

Maričić je rekao da se 14. i 15. decembra očekuju zaključci Evropskog savjeta (samita EU) o tome.

Vicepremijer Sjeverne Makedonije smatra da će samit EU dati preporuku da njegova zemlja nastavi put ka prijemu u EU drugom međuvladinom konferencijom.

Sjeverna Makedonija je u julu prošle godine u Briselu počela prvu fazu pregovora sa EU, ali da bi prešla u drugu fazu i počela da otvara poglavlja, mora da unese Bugare u Ustav, za šta vladajuća koalicija SDSM i DUI nema neophodnu podršku opozicione VMRO DPMNE.

Maričić je ocijenio da je ovo "ključna tačka naše istorije koja će transformisati makedonsko društvo" i "istorijski trenutak i za Sjevernu Makedoniju, i za Zapadni Balkan i za EU".

"Ovu priliku moramo iskoristiti bez oklevanja, bez brige i bez straha, već sa uvjerenjem da će to i te kako doprinijeti i prosperitetu države i njenih građana. Odlaganje ili blokiranje procesa pregovora i članstva Sjeverne Makedonije u EU predstavlja opasnost za naše reforme i za naš razvoj" rekao je Maričić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније