Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Б.Б. [ N1 ]

28. 11. 2023. 11:53 >> 12:51

NA TRŽIŠTU BIH

Opasni pesticid treći put u neretvanskim mandarinama

Novi problemi za proizvođače neretvanskih mandarina. Opet je u njima otkriven nedozvoljeni pesticid hlorpirifos.

Kako javljaju iz Evropske agencije za sigurnost hrane, štetna hemikalija otkrivena je u mandarinama koje su završile na tržištu Bosne i Hercegovine.

Količinu hlorpirifosa od 0,031 mg/kg (ne smije je biti nimalo) hrvatski su inspektori otkrili službenom kontrolom na tržištu. To znači da su uzorke mandarina uzeli direktno od neretvanskog proizvođača.

Uzorak je uzet još 20. novembra, a nakon nalaza Hrvatska je odmah o svemu izvijestila službena tijela u BiH. Uz to, uništene su sve mandarine proizvođača koji je koristio sporni pesticid, inače već godinama zabranjen na tržištu EU-a, piše Danica.

Nedavno je i kontrolom na prodajnim mjestima u Hrvatskoj otkriven hlorpirifos (chlorpyrifos) u mandarinama koje su se prodavale u Hrvatskoj i Sloveniji. Zemlja prijave bila je Hrvatska. Prije toga mandarine s tragovima klorpirifosa otkrivene su i u pošiljci za Srbiju.

Hlorpirifos je na području EU-a, dakle i u Hrvatskoj, potpuno zabranjen u aprilu 2020. godine. Brojne studije pokazale su kako izloženost tom pesticidu može uticati na neurološki razvoj djece i oštetiti još nerođeno dijete.

Studije i epidemiološki nalazi povezuju ga i s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije, navodi se u odluci Evropske komisije o zabrani njegove upotrebe.

Hlorpirifos je potpuno zabranjen u RH zbog dokazane gentoksičnosti i neurotoksičnosti i pesticidi koji ga sadrže, ne smiju se uopšte koristiti u poljoprivrednoj proizvodnji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније