Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Б.Б. [ Beta/RSE ]

27. 09. 2023. 11:34 >> 11:37
12

KURTI

Kosovski Srbi moraju biti oslobođeni tutorstva Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da napad u Banjskoj svjedoči o opasnosti, svrsi i potencijalu, kako se izrazio, "srpskih kriminalnih i terorističkih grupa na sjeveru".

Kurti je na sjednici Vlade rekao da su u nedjelju narušeni suverenitet, integritet i nacionalna bezbjednost Kosova.

On je predložio svim građanima Kosova da se zahvale kosovskoj policiji gdje god ih sretnu.

"S obzirom na to, pokazala se izuzetna profesionalnost Kosovske policije i bezbjednosnih institucija uopšte. Dokazana je puna sposobnost zaštite Republike. To je najveći uspjeh od nezavisnosti, uspjeh koji nas sve čini ponosnim. Zato danas pozivam sve ovde, sve građane Kosova, da se zahvale policiji u uniformi gdje god i kad god je vide", rekao je.

Dodao je da je u Banjskoj oduzeta količina naoružanja u vrijednosti većoj od pet miliona eura.

Prema njegovim riječima, napad je pokazao potrebu za većom međunarodnom saradnjom u zaštiti i kontroli granice sa Srbijom.

"A sa tim i potreba za otvorenim kažnjavanjem jasnim i konkretnim jezikom i zahtjevima međunarodne zajednice prema Srbiji", rekao je Kurti.

On je rekao da se nakon dokumentovanja učešća potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića u napadu na Banjsku pokazuje da je oživljavanje političkog pluralizma od vitalnog značaja za Srbe na Kosovu.

Ministar kulture Hajrula Čeku rekao je da je pored ubistva policajca Afrima Bunjakua oružani napad na Kosovo imao za cilj i narušavanje međuvjerskih i međunacionalnih odnosa, budući da je grupa koja je izvršila taj čin koristila manastir Banjska u Zvečanu, kojem je, kako je rekao, učinjena velika šteta.

Rekao je da Vlada čeka stvaranje neophodnih uslova da ekipe izađu na teren radi procjene štete.

On je dodao da je napad razotkrio teškoće i potrebu za međunarodnom saradnjom u održavanju, zaštiti i kontroli granice sa Srbijom.

Kurti je sednicu Vlade počeo minutom ćutanja u čast ubijenog policajca.

"Granicu sa Srbijom, osim što je duga i na planinskom terenu, posebno u sjevernom dijelu, čini posebno opasnom i teškom ponašanje i apetit zvaničnog Beograda", rekao je Kurti.

On je rekao da je učešće potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića u ovom napadu, koji je okarakterisao kao teroristički, dokazalo "životni značaj oživljavanja političkog pluralizma Srba na Kosovu".

"Nema demokratije i slobode bez pluralizma. Kosovski Srbi moraju biti oslobođeni tutorstva Srbije", rekao je kosovski premijer.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније