Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ A.B. ]

09. 06. 2023. 18:17 >> 18:38

NOVI TEKST AMERIČKOG LISTA

Njujork Tajms o Vučiću: Ocu nacije se udvaraju evropske diplomate

Predsjednik Aleksandar Vučić, koji je bio meta protesta u Beogradu, igra svoju ulogu u odbrani Srba na Kosovu, gdje su se tenzije nedavno razbuktale, piše u novom tekstu Njujork Tajms.

Kako se dodaje u analizi ovog medija, demonstranti u Beogradu zatražili su u subotu ostavke najviših zvaničnika nakon dvije masovna pucnjave u kojima je ubijeno početkom maja ubijeno 18 ljudi.

„Njemu se udvaraju američke i evropske diplomate, uzdiže ga medijska mašinerija posvećena omalovažavanju njegovih kritičara, a preostalo mu je još četiri godine predsjedničkog mandata koji je prošle godine osiguran ubjedljivom pobjedom na ponovnim izborima“, ističe se u analizi Njujork Tajmsa.

Ali, dodaje se, predsjednik Aleksandar Vučić, lider Srbije duže od decenije, nikada nije izgledao tako „izgubljeno kao kada se ove nedelje pojavio u zvaničnom video snimku na prostranoj krovnoj terasi svoje predsjedničke kancelarije, kako dijeli činiju trešanja sa dvoje saradnika — vajkajući se, da ih demonstranti na ulicama nazivaju nepristojnim imenima, kao „nenormalnim, ludacima, ubicama, kriminalcima“.

U tekstu se napominje da su pretjerane uvrede, koje uobičajeno praktikuju „rotvajlerski tabloidi, lojalni gospodinu Vučiću“ i provladine televizije, upućivane su, bar u javnosti, uglavnom predsjednikovim neprijateljima.

„Ali, posle višenedeljnih uličnih protesta, pokrenutih prošlog mjeseca isprovociranih dvijema masovnim pucnjavama, sad je gospodin Vučić na udaru — i u defanzivi kao nikada pre od kada se 2012. etablirao kao stožer oko koga se okreće srpska politika“, dodaje se.

Prema njihovim navodima, protesti, sa pozivima na smenu visokih zvaničnika iz organa za sprovođenje zakona i oduzimanje dozvola za emitovanje dvijema provladinim televizijama, prerasli su u širi revolt protiv „klime nasilja“, za koju su okrivili gospodina Vučića i njegove medijske pse.

U ovim nemirnim vodama, kako naglašava Njujork Tajms, željno peca Rusija, čiji je ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ove nedelje okrivio Zapad za podsticanje talasa protesta, što se poklopilo sa rasplamsavanjem tenzija na Kosovu —teritoriji koja je proglasila nezavisnost 2008.

„Dok su desetine hiljada ljudi izašle na ulice Beograda krajem prošlog mjeseca, gospodin Vučić je naredio svojoj vojsci da krene ka severu Kosova, koji je uglavnom naseljen etničkim Srbima. Taj potez uslijedio je nakon odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija da zauzme opštinske zgrade u toj oblasti i postavi nove gradonačelnike, etničke Albanaca, koji su pobedili nakon što su izbore bojkotovali svi Srbi, osim njih desetak“, piše američki medij.

To je, dodaje se, razbjesnelo kosovske Srbe, koji su napali mirovne snage NATO-a, ranivši na desetine njih i natjeravši Alijansu da pošalje stotine dodatnih vojnika na sjever Kosova.

Njujork Tajms podsjeća da je pozivajući se na probleme sa Kosovom, Bocan-Harčenko, ambasador Moskve, rekao za RT Balkan, rusku državnu medijsku korporaciju, da je „cilj Zapada da promijeni politiku Srbije“ — poruka koja je upućena nacionalistički orijentisanim Srbima, koji Rusiju vide kao svog branioca i koji mrze Sjedinjene Države zbog NATO bombardovanja 1999. tokom rata oko Kosova.

Pozivaju se i na nedavno istraživanje Demostata, istraživačke grupe, pokazalo je da je samo tri odsto Srba reklo da podržava Sjedinjene Države i da žele dobre odnose sa njima, za razliku od 22 odsto onih koji tako misle o Rusiji.

Istovremeno, 32 odsto podržava Evropsku uniju i skandinavske zemlje, što ukazuje da podrška Rusiji, iako snažna, zaostaje za podrškom Zapadu u celini.

„A ono što je ruski ambasador predstavio kao zapadnu zavjeru da se izazovu problemi na Kosovu i svrgne gospodina Vučića, većina stručnjaka, ali i demonstranata, vidi upravo suprotno“, dodaje autor članka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније