Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ A.B. ]

09. 06. 2023. 18:00 >> 18:06
1

PUKOVNIK KFOR-A ANDREA GALIJANI

"Akcija na sjeveru Kosova bila je odluka prištinskih vlasti"

Pukovnik Andrea Galijani, portparol Kfora, izjavio je da institucije u Prištini nisu koordinisale akcije koje su preduzele na sjeveru Kosova i Metohije, kao i da je riječ o jednostranoj operaciji kako bi predsjednici opština na silu ušli u zgrade lokalne samouprave.

Galijani je, na konferenciji za medije u Prištini, izjavio da je komandant Kfora "uvijek u kontaktu sa svim akterima u regionu, sa institucijama Kosova, odbranom Srbije i drugima", kao i da su događaji počeli nekoliko dana prije 29. maja, i da nije bilo koordinacije.

"To bila jednostrana odluka kosovskih institucija da se gradonačelnici na silu puste u svoje kancelarije. Kasnije smo se organizovali da budemo raspoređeni u ovim opštinama, kao što se 29. maja i desilo, i stavljeni smo između dvije strane", rekao je Galijani.

Naglasio je da je važno da se sve strane uzdrže od reagovanja jer, kao što je ova situacija pokazala, može da eskalira na viši nivo nasilja i veoma je važno da se ne preduzimaju jednostrane akcije.

Govoreći o koracima koje će Kfor preduzeti u slučaju eskalacije situacije, Galijani je rekao da trenutno prate situaciju i spremni su da reaguju.

"Jedinice Kfora su obučene da se nose sa bilo kojom situacijom u oblasti bezbjednosti", naglasio je italijanski pukovnik.

Objasnio je da je Kfor reagovao samo na situaciju, koja je nastala između dvije strane.

"To nije koordinirana akcija sa kosovskom policijom. To je reakcija KFOR-a na ono što se desilo nakon što je policija preduzela neke akcije i nakon što je masa reagovala na taj način", naveo je Galijani.

Istakao je da je ponosan na ponašanje vojnika Kfora koji su se postavili između dvaju strana i tako spriječili dalju eskalaciju između Albanaca i Srba, što bi sigurno dovelo do žrtava.

"NATO je nakon 29. maja odlučio da pojača Kfor, slanjem dodatnih trupa. Od 5. juna 500 turskih kontingenata počelo je da se šalje na Kosovo. Raspoređivanje je završeno. Obučavaju se da budu spremni za nekoliko dana da se rasporede kada bude potrebno da podrže trupe Kfora", izjavio je Galijeni.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније